Wykonanie
Sezon
dyniowy w pełni ! Wszędzie
dynia! Zupa
dynia, risotto z
dynią, ciasto z
dynią i tak wymieniać można bez końca. Więc
dynia też i u mnie:) Potrawa ta gości na moim
stole kilka
razy w roku. Rewelacyjnie rozgrzewa zmarznięte ciałko. Z reguły podaję ją z grzankami i kawałeczkami podpieczonej
szynki. Tym razem podałam z
jogurtem naturalnym i dyniowymi , pikantnymi
chipsami. Oczywiście nie są one obowiązkowe ale zostało mi pół dyni i musiałam coś z tym zrobić:) Polecam

SKŁADNIKI:
Dynia piżmowa 2 szt
marchewka 2 szt
ziemniaki 3 większe
pietruszka 1 szt mała
jabłko zielone -kwaskowate 1 szt
bulion warzywny 1 1/2 l
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
jogurt naturalnychipsy:1/2 dyni piżmowej
przyprawy do posypania:
papryka mielona ostra
sól morskapieprz czarnyrozmarynPRZYGOTOWANIE:
Dynię piżmową obrać. Przekroić na pół wyciągnąć pestki. Następnie trzy połówki pokroić w większą kostkę( jedną zostawiamy na
chipsy)
Ziemniaki opłukać , obrać, pokroić w kostkę i ponownie opłukać.
Marchewkę i
pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grubsze talarki. W garnku lub woku rozpuścić 2 łyżki
masła. Przełożyć warzywa i podsmażać na większym ogniu. Gdy już zbrązowieją przełożyć do garnka, zalać gorącym
bulionem warzywnym, doprawić do smaku odrobiną
soli i
pieprzu. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw.
Chipsy: Pozostałą połówkę dyni pokroić w cienkie plastry. Ja użyłam obieraczki do warzyw, dzięki temu wszystkie były jednakowej grubości. Następnie ułożyć na blaszce w której będziemy zapiekać. Posypać wg upodobań
solą morską,
pieprzem czarnym,
papryką mieloną słodką oraz
rozmarynem. Piec 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Proszę zerkać , aby się nie przypaliły. Wracając do zupy, gdy już warzywa będą prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę
jabłko Oczywiście można pominąć je, ale przełamie ono słodkość dyni. Podgotować i całość dobrze zblendować, na gładką masę. Przelewać do misek , z wierzchu dekorować
jogurtem naturalnym oraz upieczonymi
chipsami. Smacznego:)