ßßß
400g mięsa mielonego wieprzowegosólpieprzsuszona papryka czerwona ostra3 cienkie parówki drobiowe2 marchewki3 łyżki kukurydzy200g makaronu do spaghettiłyżka olejupuszka pomidorów krojonychłyżka koncentratu pomidorowegołyżka ketchupu3-4 łyżki wodybazylia2 ząbki czosnkućwiartka cebulichili2 łyżeczki śmietany
Przepis na ok 4 porcje: Mięso wrzucam na patelnie, doprawiam solą, papryką i pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju aż nabierze rumieńców. Marchew kroję w pół talarki i dorzucam wraz z kukurydzą do mięsa. Parówkę kroję w cienkie plasterki i smażę z mięsem. Gdy wszystko sie ładnie podsmaży dolewam sos.Makaron gotuję we wrzącej osolonej wodzie aż do miękkości.W osobnym garnuszku robię sos......pomidory w puszce wrzucam do rondelka i zaczynam gotować na małym ogniu. Wyciskam czosnek i wrzucam do pomidorów ciągle gotując. W tym czasie kroję cebulkę i dodaję do garnuszka razem z kukurydzą. Gotuję kilka minut. Dodaje koncentrat, ketchup i wodę i starannie mieszam. W zależności jak gęsty sos lubimy tyle dodajemy wody. Na koniec dodaję przyprawy - sól, pieprz - troszkę chili - dużo bazylii. Trochę śmietany wlewam do kubka i mieszam z odrobiną sosu. Zawartość kubka z powrotem wlewam do garnka i ostatecznie mieszam. Sos podajemy z makaronem spaghetti - oczywiście jest to tylko sos więc ewentualne mięsko dosmażamy osobno. Smacznego