Wykonanie
Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie
kurczaka na parze zawiniętego plastrami
boczku, a także
sałatka z
buraka,
ziemniaka truflowego,
orzechów i
daktyli suszonych.Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był
schab zawijany w
boczku, nadziewany
suszonymi pomidorami,
mozzarellą i
bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)
Składniki :1
filet z piersi kurczaka6 plastrów
boczku parzonego1
ziemniak truflowy1 łyżka
oliwy z oliwek1
burakkilka
orzechów ziemnychkilka
suszonych daktyliPrzypraw :
pieprz ziołowypapryka wędzona
kmin rzymski
kardamonFilet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy
wodę i oczyszczamy.Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy
oliwą z oliwek i przyprawiamy
pieprzem ziołowym,
papryką wędzoną i
kminem rzymskim.
Ziemniaka truflowego obieramy i kroimy w plastry.
Buraka obieramy, kroimy w paski i posypujemy
kardamonem.W plastry
boczku zawijamy kawałki
kurczaka i spinamy wykałaczkami.
Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru na folii aluminiowej.
Ziemniaka i
buraczki na 2 poziomie również na folii.Włączamy parowar na 25 minut.Na 8 minut przed końcem na 2 poziom wrzucamy
orzechy.Kiedy urządzenie się wyłączy,
ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, tak samo kroimy
suszone daktyle.Nakładamy
mięso i resztę składników na talerz.
Czekam na Wasze uwagi, komentarze i zdjęcia dań, które zrobiliście, zainspirowani moimi przepisami :)Pozdrawiam i smacznegoAdam