ßßß Cookit - przepis na Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli

Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych.
Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku, nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)
Składniki :
1 filet z piersi kurczaka
6 plastrów boczku parzonego
1 ziemniak truflowy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 burak
kilka orzechów ziemnych
kilka suszonych daktyli
Przypraw :
pieprz ziołowy
papryka wędzona
kmin rzymski
kardamon
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy.
Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
Ziemniaka truflowego obieramy i kroimy w plastry.
Buraka obieramy, kroimy w paski i posypujemy kardamonem.
W plastry boczku zawijamy kawałki kurczaka i spinamy wykałaczkami.
Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru na folii aluminiowej.
Ziemniaka i buraczki na 2 poziomie również na folii.
Włączamy parowar na 25 minut.
Na 8 minut przed końcem na 2 poziom wrzucamy orzechy.
Kiedy urządzenie się wyłączy, ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, tak samo kroimy suszone daktyle.
Nakładamy mięso i resztę składników na talerz.
Czekam na Wasze uwagi, komentarze i zdjęcia dań, które zrobiliście, zainspirowani moimi przepisami :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/10/piers-zawijana-boczkiem-z-saatka-z.html