ßßß Cookit - przepis na moja e-książka kucharska: szynka peklowana gotowana

moja e-książka kucharska: szynka peklowana gotowana

nazwa

Wykonanie

inspirowane tym przepisem
szynka (ok 2 kg)
sól 100g na 1l wody
1 cebula
1 cały czosnek
1 łyżeczka gorczycy
1 0 ziaren z iela angielskiego
10 ziaren jałowca
3 listki laurowe
1 łyżeczka chilli
3 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
Odmierzyć wodę: w ł ożyć do garnka szynk ę i zalać tak, by była przykryta, następnie wyjmujemy szynk ę i dodajemy na wyparowanie 0,5 l. Teraz mierzymy ilość jaka nam jest potrzeb na i stosownie do niej dajemy przyprawy.
Wodę z przyprawami gotujemy przez 15 minut, następnie odstawiamy do o stygnięcia po czym wkładamy do niej szynkę i obciążamy ją ( ma by ć cała zalana), wstawiamy do lodówki na 2 tyg, co dwa dni obracając.
Po tym czasie szynkę wkładamy w siatkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na stępnie zlewamy wodę ( mo ż na wykorzysta ć do z u py- wywar) i zalewamy ponownie (w ten sposób pozbędziemy sie nadmiernej słono ś ci) dodając warzywa jak do rosołu ( marchew 2 szt, p ół selera, 1-2 cebule, kawałek pora, 2-3 pietruszki), doprowadzamy do wrzenia ( nie gotujemy) i na bardzo wolnym o gniu trzymamy ok 2h. Po tym czasie wyjmujemy szynkę i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe.
Wywar z drugiego obgotowania także można wyko rz ystać jako baz ę do zupy.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/03/szynka-peklowana-gotowana.html