Wykonanie
inspirowane tym przepisem
szynka (ok 2 kg)
sól 100g na 1l
wody1
cebula1 cały
czosnek1 łyżeczka
gorczycy1 0 ziaren z
iela angielskiego10 ziaren jałowca3
listki laurowe1 łyżeczka
chilli3 ziarna
kardamonu1/2 łyżeczki ziaren
kolendryOdmierzyć
wodę: w ł ożyć do garnka
szynk ę i zalać tak, by była przykryta, następnie wyjmujemy
szynk ę i dodajemy na wyparowanie 0,5 l. Teraz mierzymy ilość jaka nam jest potrzeb na i stosownie do niej dajemy
przyprawy.
Wodę z
przyprawami gotujemy przez 15 minut, następnie odstawiamy do o stygnięcia po czym wkładamy do niej
szynkę i obciążamy ją ( ma by ć cała zalana), wstawiamy do lodówki na 2 tyg, co dwa dni obracając.Po tym czasie
szynkę wkładamy w siatkę, zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na stępnie zlewamy
wodę ( mo ż na wykorzysta ć do z u py-
wywar) i zalewamy ponownie (w ten sposób pozbędziemy sie nadmiernej słono ś ci) dodając warzywa jak do rosołu (
marchew 2 szt, p ół
selera, 1-2
cebule, kawałek
pora, 2-3
pietruszki), doprowadzamy do wrzenia ( nie gotujemy) i na bardzo wolnym o gniu trzymamy ok 2h. Po tym czasie wyjmujemy
szynkę i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe.
Wywar z drugiego obgotowania także można wyko rz ystać jako baz ę do zupy.