ßßß
Kwiat ten to wysuszona osnówka, którą oddziela się od nasienia. Zapach i smak tej przyprawy przypomina gałkę muszkatołową, jest jednak według mnie o wiele bardziej subtelny. Lubię używać jej do wszelakich korzenno-piernikowych receptur, możecie jednak oczywiście zastąpić ją gałką (lub pominąć, jeśli nie lubicie jej smaku).A teraz już zapraszam na muffinki!
Muffinki dyniowo-orzechowe z suszoną żurawiną na 12 sztuk230 g dyniotarta skórka z 1 cytryny150 g miękkiego masła150 g jasnego cukru trzcinowego2 jajka (małe)180 g mąki150 g zmielonych orzechów laskowych1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cynamonu½ łyżeczki ‘kwiatu’ muszkatołowca w proszku¼ łyżeczki zmielonych goździków90 g suszonej żurawinyDynię zetrzeć na najmniejszych oczkach i dobrze odcisnąć. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym jajku dalej ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami i partiami dodawać do masy starannie mieszając. Następnie dodać startą dynię oraz zmielone orzechy i ponownie dobrze wymieszać.Napełnić masą foremkę muffinkową i piec ok. 30 minut w 180°.(jak już wspomniałam, w wersji ‘daktylowej’ używamy zmielonych migdałów i skórki pomarańczowej)Smacznego!Potrawa ta bierze udział w Orzechowym Tygodniu