Wykonanie
Dzisiejsze muffinki były po raz pierwszy testowane przeze mnie podczas naszego
Dyniowego Festiwalu, jednak z braku ładnej pogody zdjęcia były tak fatalne, że nie zdecydowałam się na pokazanie ich Wam ;) Jednak dziś, korzystając z pięknej,
słonecznej pogody, postanowiłam nadrobić to ‘opóźnienie’, gdyż – moim skromnym zdaniem – muffinki te naprawdę warte są upieczenia :)Oryginalny przepis pochodzi z mojej ulubionej ‘biblii’ dyniowej zatytułowanej ‘Swiat dyni’ (‘L’univers des courges’). Są to muffinki z mielonymi
migdałami i
daktylami i są naprawdę pyszne, choć osobiście niespecjalnie przepadam za
daktylami – za to mąż bardzo ;) Dlatego dla mnie ‘wymyśliłam’ nieco inną wersję :
daktyle zastąpiłam
suszoną żurawiną,
migdały – zmielonymi
orzechami laskowymi, a
skórkę pomarańczową –
cytrynową. Dodałam też jednej z moich ulubionych przypraw, a mianowicie zmielonego ‘kwiatu’ muszkatołowca .

Kwiat ten to wysuszona osnówka, którą oddziela się od nasienia. Zapach i smak tej
przyprawy przypomina
gałkę muszkatołową, jest jednak według mnie o wiele bardziej subtelny. Lubię używać jej do wszelakich korzenno-piernikowych receptur, możecie jednak oczywiście zastąpić ją gałką (lub pominąć, jeśli nie lubicie jej smaku).A teraz już zapraszam na muffinki!

Muffinki
dyniowo-
orzechowe z
suszoną żurawiną na 12 sztuk230 g dyniotarta skórka z 1
cytryny150 g miękkiego
masła150 g jasnego
cukru trzcinowego2
jajka (małe)180 g
mąki150 g zmielonych
orzechów laskowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki ‘kwiatu’ muszkatołowca w proszku¼ łyżeczki zmielonych
goździków90 g
suszonej żurawinyDynię zetrzeć na najmniejszych oczkach i dobrze odcisnąć.
Masło utrzeć z
cukrem, a następnie dodać po jednym
jajku dalej ucierając.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
przyprawami i partiami dodawać do masy starannie mieszając. Następnie dodać startą
dynię oraz zmielone
orzechy i ponownie dobrze wymieszać.Napełnić masą foremkę muffinkową i piec ok. 30 minut w 180°.(jak już wspomniałam, w wersji ‘daktylowej’ używamy zmielonych
migdałów i
skórki pomarańczowej)Smacznego!Potrawa ta bierze udział w
Orzechowym Tygodniu