ßßß Cookit - przepis na Speculaas - korzenne ciasteczka

Speculaas - korzenne ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Speculaas - tradycyjne holenderskie ciasteczka wypiekane na początku grudnia. To nimi właśnie dzieci obdarowują Św. Mikołaja zostawiając je na talerzyku wraz ze szklanką mleka ;) W Belgii wariant tego ciasteczka zwany jest speculoos. Ciasteczka są twarde i chrupiące o mocno korzennym smaku. Mają z reguły kształt figurek z wyciskanym ornamentem. Uzyskuje się go z form drewnianych, do których nakłada się ciasto. Ja jedyną foremkę drewnianą jaka mam to tylko tą serduszkową, ale i tak ciasteczka zniknęły bardzo szybko. Przepis znaleziony na stronie Majanowe pieczenie . Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
250g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki: cynamonu, goździków, kardamonu, gałki, imbiru, mielonej kawy i białego pieprzu
100g masła
125g cukru trzcinowego ciemnego
1 duże jajko
skórka starta z 1 całej cytryny
50 g mielonych migdałów
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i skórkę z cytryny. Połączyć sypkie z utartym masłem i wyrobić dokładnie. Jeśli ciasto będzie się kruszyło można dodać 1 łyżkę mleka. Zawinąć w folię i odstawić w zimne miejsce na 24h. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnice i lekko wyrobić. Odrywać po kawałeczku ciasta i wylepiać nim dokładnie foremkę (można też ciasto rozwałkować na grubość ok 5-7mm i wycinać ciasteczka klasyczną foremką. Należy pamiętać by foremka każdorazowo była obsypywana mąką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (jeśli chcemy by ciasteczka miały ładny połysk można je posmarować roztrzepanym jajkiem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 minut w temp. 180 stopni. Studzić na kratce. Ciasteczka gdy są ciepłe są miękkie by później po wystygnięciu stwardnieć. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/speculaas-korzenne-ciasteczka.html