Wykonanie
Speculaas - tradycyjne holenderskie
ciasteczka wypiekane na początku grudnia. To nimi właśnie dzieci obdarowują Św. Mikołaja zostawiając je na talerzyku wraz ze szklanką
mleka ;) W Belgii wariant tego
ciasteczka zwany jest speculoos.
Ciasteczka są twarde i chrupiące o mocno korzennym smaku. Mają z reguły kształt figurek z wyciskanym ornamentem. Uzyskuje się go z form drewnianych, do których nakłada się ciasto. Ja jedyną foremkę drewnianą jaka mam to tylko tą serduszkową, ale i tak
ciasteczka zniknęły bardzo szybko. Przepis znaleziony na stronie Majanowe pieczenie . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:250g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniapo 1/2 łyżeczki:
cynamonu,
goździków,
kardamonu, gałki,
imbiru, mielonej
kawy i
białego pieprzu100g
masła125g
cukru trzcinowego ciemnego1 duże
jajkoskórka starta z 1 całej
cytryny50 g mielonych
migdałówMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
migdałami i
przyprawami.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko i
skórkę z cytryny. Połączyć sypkie z utartym
masłem i wyrobić dokładnie. Jeśli ciasto będzie się kruszyło można dodać 1 łyżkę
mleka. Zawinąć w folię i odstawić w zimne miejsce na 24h. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnice i lekko wyrobić. Odrywać po kawałeczku ciasta i wylepiać nim dokładnie foremkę (można też ciasto rozwałkować na grubość ok 5-7mm i wycinać
ciasteczka klasyczną foremką. Należy pamiętać by foremka każdorazowo była obsypywana
mąką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (jeśli chcemy by
ciasteczka miały ładny połysk można je posmarować roztrzepanym
jajkiem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 minut w temp. 180 stopni. Studzić na kratce.
Ciasteczka gdy są ciepłe są miękkie by później po wystygnięciu stwardnieć. Smacznego :)