Wykonanie
Ciasto
dyniowe z
przyprawami to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi przypraw, już teraz może was przenieść w klimat świąt.Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowani u .Wychodzi dość wilgotne, jest nie za słodkie -
przyprawy natomiast niesamowicie ożywiają smak ciasta.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 25 cm:685 g dyni (350 g puree)300 g
mąki225 g
orzechów laskowych450 g
cukru trzcinowego6
jajek450 ml
oleju arachidowego1,5 łyżeczki
cynamonu1,5 łyżeczki mielonego
imbiru5 zmielonych
goździków6 strąków
kardamonu(wyłuskane ziarenka ze strąków
kardamonu i zmielone)16 g
proszku do pieczenia10
suszonych daktyli i 1 1 1 1 do dekoracjistarta skórka z jednej
pomarańczycukier puder do posypania.Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy, kroimy w kawałki, owijamy w folię aluminiową i umieszczamy na blaszce.Pieczemy
dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Orzechy laskowe mielimy na
mąkę.
Migdały kroimy na mniejsze kawałki.Gdy
dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy i obieramy. Przekładamy na talerz i ugniatamy widelcem.Szykujemy tortownicę, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.W misce na parze ubijamy
jajka z
żółtkami i
cukrem trzcinowym na puszysty krem.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut.
Dodajemy puree z dyni oraz startą skórkę z
pomarańczy, mieszając już łyżką.
Dodajemy zmielone
orzechy laskowe i nadal mieszamy łyżką.
Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość.Dodajemy na przemian przesianą
mąkę i
olej, cały czas mieszając delikatnie za pomocą łyżki od góry do dołu.
Dodajemy wszystkie nasze
przyprawy, czyli
cynamon,
imbir,
goździki i
kardamon.
Dodajemy pokrojone na
kawa ł ki
migdały .
Na samym końcu dodajemy
proszek do pieczenia, cały czas mieszając delikatnie za pomocą łyżki od góry do dołu.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Układamy na wierzchu pokrojone na pół
migdały.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 80 - 90 minut.Ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg.Sprawdzamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto jest wtedy dobre, kiedy nie przylega do wykałaczki.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)