ßßß


Składniki:150g masła150g cukru4 jajka250g mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaPomarańcza100g mielonych orzechów laskowychLukier:sok z 1/2 cytryny7 łyżek cukruŁyżka posiekanych pistacjiPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia.Pomarańczę wyszoruj gąbką i sparz wrzątkiem.Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę.Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku.Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj orzechy i skórkę otartą z pomarańczy, delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.Przełóż ciasto do foremki, piecz 40 minut – do suchego patyczka.Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, 7 łyżek cukru i sok z cytryny.Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, około 5 minut.Lukrem posmaruj wystudzone ciasto, posyp posiekanymi pistacjami.Smacznego!Zobacz także:Ciasto orzechowo-gruszkoweCiasto orzechowe z jeżynamiCiasto migdałowo-cynamonowe