Wykonanie
Może wygląda niepozornie, ale jest po prostu pyszne. Genialne, łatwe do zrobienia ciasto
orzechowe.



Składniki:150g
masła150g
cukru4
jajka250g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaPomarańcza100g mielonych
orzechów laskowychLukier:sok z 1/2
cytryny7 łyżek
cukruŁyżka posiekanych
pistacjiPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Pomarańczę wyszoruj gąbką i sparz wrzątkiem.
Masło utrzyj z
cukrem na jednolitą masę.Cały czas ucierając, dodawaj po jednym
jajku.Wsyp przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia.Dodaj
orzechy i skórkę otartą z
pomarańczy, delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.Przełóż ciasto do foremki, piecz 40 minut – do suchego patyczka.Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.Do rondelka wlej 3/4 szklanki
wody, 7 łyżek
cukru i
sok z cytryny.Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, około 5 minut.Lukrem posmaruj wystudzone ciasto, posyp posiekanymi
pistacjami.Smacznego!Zobacz także:Ciasto
orzechowo-
gruszkoweCiasto
orzechowe z
jeżynamiCiasto
migdałowo-
cynamonowe