Wykonanie

Oto ciąg dalszy mojego muffinkowego szaleństwa, tym razem w wersji wytrawnej. Bardzo lubię wszelkiego typu małe, ‘indywidualne’ przekąski, które można równie dobrze zaserwować na przyjęciu, lecz także zabrać ze sobą w plener; takie są właśnie wszelkiego typu wytrawne muffinki i babeczki : szybkie, praktyczne, smakowite. Te dzisiejsze to propozycja dla wielbicieli
serów, szczególnie tych pleśniowych, o dość specyficznym smaku. Niech jednak Ci, którzy za nimi nie przepadają nie zniechęcają się od razu : każdy przepis można przecież zmodyfikować tak, by nam odpowiadał. No chyba, że faktycznie zupełnie nie lubicie
serów ;)Ja jestem ich ogromną wielbicielką i mogłabym jeść je praktycznie ‘na okrągło’; tym bardziej, że gatunków jest przecież tyle, że za każdym razem można spróbować czegoś innego, nowego. Jakiś czas temu, po raz pierwszy spróbowałam francuskiego
sera Fourme d’Ambert
rodem z Owerni, którego smak bardzo przypadł mi do gustu. Jest on z rodziny tych pleśniowych i wytwarzany jest z
mleka krowiego.

Najlepsze są oczywiście te, które zostały zrobione latem, gdy krowy wypasane są na pastwiskach pokrytych świeżą, soczystą i aromatyczną trawą; ważne też, by
ser dojrzewał dość długo : od 2 do 6 miesięcy, wtedy odkrywa bowiem całe swe bogactwo smaku i aromatów. Najczęściej używałam go do różnego typu sałatek lub zapiekanek, lecz kiedy trafiłam na Magdalenki z tym właśnie
serem, od razu pobiegłam w stronę kuchni ;)Wytrawne muffinki
serowo-
oliwkowe(6 dużych muffinek lub 10-12 mniejszych lub 20 magdalenek)100 g
sera Fourme d’Ambert (lub innego
sera plesniowego typu
Roquefort)100 g miękkiego
masła*3
jajka130 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g zielonych
oliwek (u mnie ‘faszerowane’
papryką)szczypta
soli,
pieprz*można zastąpić ok. 100 ml
śmietany (lub 1/3
masła +
mleko), gdyż z
masłem są jednak – wg mnie – nieco za ‘ciężkie’Ściąć ‘skórkę’ z
sera, następnie pokroić go w małą kostkę i odstawić na około godzinę by ‘zmiękł’.
Ser wraz z
masłem (lub
śmietaną) rozetrzeć widelcem tak, by otrzymać kremową konsystencję; wbić
jajka i dobrze wymieszać. Następnie dodać przesianą z proszkiem
mąkę (robię to zawsze w 3 etapach, by składniki dobrze się połączyły) oraz lekko zmiksowane
oliwki, doprawić do smaku (radzę wcześniej spróbować, gdyż niektóre
sery +
oliwki już same w sobie są wystarczająco słone) i dobrze wymieszać.Natłuścić foremki (muffinkowe, babeczkowe lub ‘magdalenkowe’) i napełnić je farszem
serowym. Piec w temperaturze 200°C : w formach muffinkowych / babeczkowych piec ok. 20-25 minut (w zależności od ich wielkości), w ‘magdalenkowych’ nieco krócej.Są to wspaniałe wytrawne przekąski na przystawkę lub aperitif, idealne na piknik w plenerze :)Ja osobiście wolę wersję ze
śmietaną /
mlekiem, lecz każdy z Was może ten przepis zmodyfikować tak, by znaleść swój ulubiony smak.Często robię tego typu muffinki z
serem owczym lub kozim, z
czarnymi oliwkami,
suszonymi pomidorami, z dodatkiem
ziół czy dodatkowych przypraw. Mam nadzieję, że ten przepis Was zainspiruje i że podzielicie się ze mną Waszymi wariacjami na ten temat :)Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych eksperymentów kulinarnych !