ßßß Cookit - przepis na Muffiny z serem plesniowym i oliwkami

Muffiny z serem plesniowym i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam u Bei, wprowadziłam tylko delikatne zmiany. Jako fanka serów pleśniowych, oliwek, a przede wszystkim muffinek wszelakich - polecam - najlepsze jeszcze ciepłe! :)
Ponieważ tegoroczna noc sylwestrowa, niespodziewanie trwała u nas 4 dni ;), wybaczcie, że dopiero dzisiaj, życzę Wam, w tym Nowym Roku, wszystkiego co najlepsze!
[z pojedynczej porcji wyszło mi 8 sztuk]
100 g sera Fourme d'Ambert (lub innego sera pleśniowego typu Roquefort)
100 g miękkiego masła (dałam 100 g śmietany)
3 jajka
130 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g zielonych oliwek (dałam pół na pół z czarnymi)
łyżka posiekanego rozmarynu
ew. 2 plasterki wędzonego boczku
szczypta soli, pieprz
Ściąć ‘skórkę’ z sera, następnie pokroić go w małą kostkę i odstawić na około godzinę by ‘zmiękł’. Ser wraz z masłem (lub śmietaną) rozetrzeć widelcem tak, by otrzymać kremową konsystencję; wbić jajka i dobrze wymieszać. Następnie dodać przesianą z proszkiem mąkę, rozmaryn oraz lekko zmiksowane oliwki (dałam pokrojone w plasterki), doprawić do smaku (radzę wcześniej spróbować, gdyż niektóre sery + oliwki już same w sobie są wystarczająco słone) i dobrze wymieszać. Foremki napełnić je farszem serowym, na wierzchu ułożyć po kawałku boczku.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/01/Muffiny-z-serem-plesniowym-i-oliwkami.html