ßßß Cookit - przepis na Tarta z dynią, gorgonzolą i rozmarynem

Tarta z dynią, gorgonzolą i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Czy pisałam już, że uwielbiam tarty? ;) Dziś odsłona z dynią – bo trzeba przyznać, że sezon na nią w pełni. Początek jesieni, pomimo smutnej aury końca lata, ma jednak tę pozytywną cechę, że w sklepach pojawiają się różnorodne, pyszne warzywa. Dynią się jeszcze nie nasmakowałam, więc kontynuuję wątek jej przetwarzania. Może nie jest to najbardziej dietetyczna odsłona tarty, ale co tam! Raz się żyje!
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Ciasto:
300 g mąki
50 g zimnego masła
4 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 małej dyni
200 g gorgonzoli
kilka gałązek rozmarynu
200 g śmietany
1 jajko
łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA z mąki, masła, jajka, mleka, soli i proszku do pieczenia mąki ugniatamy spód do tarty. Szczegóły jego przygotowania zamieściłam we wpisie pod linkiem TARTA NA SŁONO – CIASTO .
dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni. Na blaszce, na papierze do pieczenia układamy pokrojoną w kostkę dynię, polewamy ją odrobinę oliwą, octem balsamicznym, solimy, oprószamy pieprzem i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 – 25 minut i wyciągamy kiedy dynia się lekko podpiecze. Odstawiamy do ostudzenia,
do miski wlewamy śmietanę i dodajemy jajko. Wszystko razem mieszamy, aż stworzy się jednolita masa, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, na ostudzony spód tarty wykładamy ostudzoną, upieczoną dynię i zalewamy ją śmietaną z jajkiem. Na wierzch kładziemy pokrojone kawałki gorgonzoli i wszystko obsypujemy jeszcze świeżym rozmarynem,
gotową tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nagrzewanie z góry) na około 20 – 25 minut, do momentu aż śmietana z jajkiem się zetnie i lekko zarumieni na powierzchni. Po tym czasie danie wyjąć, odczekać aż trochę ostygnie i zajadać z apetytem. Ja lubię ją spożywać lekko skropioną octem balsamicznym, z odrobiną miodu :) Pyyyycha. SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/tarta-dynia-gorgonzola-rozmarynem