ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo – rodzynkowe

Ciasto czekoladowo – rodzynkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 jajek
2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżka octu
40 dag rodzynek
1 szkl wódki
2 budynie kakaowe
2,5 szkl mleka
1 kostka margaryny
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
Sposób przygotowania
Krok 1
Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin.
Krok 2
Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń.
Krok 3
Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Piec ok 30 minut w 160*C.
Krok 5
Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy.
Krok 6
Resztę margaryny rozpuścić razem z czekoladą. Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać je masą margarynowo - czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/15142/ciasto-czekoladowo-rodzynkowe-p-grazyny-danie-konkursowe