ßßß Cookit - przepis na Śliwkowa delicja

Śliwkowa delicja

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam.
W gronie rodziny i znajomych zyskuje coraz więcej sympatyków.
Za przepis dziękuję mojej siostrze :)
Przepis:
Sładniki dodatkowe:
0,5 kg suszonych miękkich śliwek
spirytus lub wódka
czekolada deserowa
Zacząć należy od pokrojenia 0,5 kg suszonych śliwek w paski (najlepiej, żeby śliwki były miękkie). Po pokrojeniu należy je na całą noc zalać alkoholem (w zależności od oczekiwanej mocy może to być czysta wódka, może być spirytus).
Biszkopt:
5 jaj
15 dag cukru
10 dag mąki przennej
5 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na sztywno, dodać przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 40 minut w temperaturze 150-160 stopni C. Ostudzić i przekroić na pół (wzdłuż).
Masa:
4 jajka
10 dag cukru
1 mały słoik nutelli
2 kostki margaryny
Jajka ubić z cukrem na sztywno (jako, że będą w kremie surowe proponuje ubicie ich na parze). W dużej misce rozkręcić margarynę (ja używam do tego ręki, nie korzystam z miksera), kiedy nie będzie już żadnych grudek można powoli zacząć łączyć ubite jajka z margaryną (muszą mieć podobne temperatury, inaczej masa się zepsuje). Istota tego kremu tkwi w tym, że równym tempem i strumieniem musimy wlewać jajka do margaryny i nie przestajemy rozkręcać masy. Musimy też jednym tempem rozkręcać margarynę z jajkami. Jeżeli jej konsystencja jest stała i błyszcząca można spróbować smak masy. Może się okazać, że nie wykorzystamy wszystkich ubitych jajek. Do tak przygotowanej masy dodajemy najpierw 3/4 małego słoika nutelli, łączymy do uzyskania jednego koloru i próbujemy smak. Dla niektórych już może być słodko, inni może zechcą wykorzystać cały słoik nutelli. Jeśli krem maślany i nutella są ze sobą połączone, to znak, że możemy kończyć nasze ciasto.
Śliwki można już odcedzić (nie powinno zostać za dużo soku). Jeżeli zostanie można go rozcieńczyć odrobiną wody i tak uzyskanym roztworem nasączyć przekrojony biszkopt.
Na spód biszkoptu wykładamy 3/4 całej masy i przykrywamy górną jego częścią. Na wierzch wykładamy resztę masy i wcześniej odcedzone śliwki.
Dla złamania smaku ogromnej słodyczy wierzch ciasta możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Ciasto oceniam na pracochłonne. Jest bardzo słodkie, ale warto spróbować.
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2011/12/sliwkowa-delicja.html