ßßß

Przepis pochodzi od czytelnika KROPKA TV Łukasza Baryły, który został za to ciacho nagrodzony i słusznie :-) Ciasto robi się bardzo prosto i wychodzi na prawdę smaczne. U mnie znikło ze stołu w mgnieniu oka :-)Składniki:biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru3 czubate łyżki mąki tortowej2 łyżki kakao1 mały proszek do pieczenia2 łyżki oleju1 łyżka octukrem:1/2 litra mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 cukier waniliowy1 szkl. cukru1/2 kostki margaryny1/2 kostki masła4 bananykonfitura lub dżem z czarnej porzeczkipolewa:1/2 kostki margaryny3 łyzki cukru2 łyżki kakao1/2 czekolady gorzkiejWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku, ciągle ubijając. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i wymieszać, na końcu dodać ocet. Piec w temp. ok. 170 st. C przez 35 minut.Mleko wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i obiema mąkami. Ugotować budyń. Po wystygnięciu utrzeć z margaryną i masłem.Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę posmarować konfiturą, a następnie połową kremu budyniowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć plasterki bananów.Rozpuścić składniki na polewę, ale nie doprowadzać do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu polać ciasto.Uwaga: biszkopt upiec w kwadratowej formie.Smacznego :-)