Wykonanie
Składniki6
jajek2 szkl
cukru1 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao1 łyżka
octu40 dag
rodzynek1 szkl
wódki2 budynie
kakaowe2,5 szkl
mleka1 kostka
margaryny1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki1
gorzka czekolada1
mleczna czekoladaSposób przygotowaniaKrok 1
Wódkę wlać do słoiczka, wsypać
rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin.Krok 2Odlać pół szkl
mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe
mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl
cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki
margaryny, dodawać stopniowo
budyń.Krok 3Z
jajek oddzielić
białka i ubić odrobiną
soli i szklanką
cukru na pianę. Dodać
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
ocet. Dokładnie wymieszać.Krok 4Piec ok 30 minut w 160*C.Krok 5Ciasto przekroić na pół. Posmarować
dżemem, a
potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy.Krok 6Resztę
margaryny rozpuścić razem z
czekoladą.
Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać je masą
margarynowo -
czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.