ßßß Cookit - przepis na Maki po mojemu

Maki po mojemu

nazwa

Wykonanie

Maki po mojemu
Składniki
0,5 paczki ryżu do sushi (na 4 osoby, ok 200g suchego ryżu)
2 łyżki sosu do sushi (na bazie octu ryżowego, cukru i soli)
1 paczka nori
łosoś (sałatkowy też może być)
pstrąg w kolorowym pieprzu
0,5 cukinii
kilka kawałków marynowanej papryki
3/4 opakowania serka kanapkowego (typu philadelphia)
prażony sezam
dodatkowo
sos sojowy
imbir marynowany
pasta wasabi
Sposób przygotowania
Krok 1
Zalać ryż wodą i mieszać rączką w celu umycia go. Przepłukiwać, dopóki woda nie stanie się przezroczysta, a ryż biały. Ok 4 razy. Zlać wodę. Odstawić na 20 min.
Krok 2
Zalać ryż wodą do poziomu 1,5 cm powyżej naszego ziarna. Przykryć pokrywką, najlepiej szklaną, aby mieć wgląd do tego, co się dzieje, ponieważ nie będziemy mogli podnieść pokrywki do końca. Nastawiamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum. Ma się tak gotować 15 minut. Po tym czasie zestawiamy z palnika i odstawiamy w spokojne miejsce na kolejne 15 minut.
Krok 3
Skrapiamy nasz ugotowany ryż 2 łyżkami sosu do sushi. Staramy się zrobić to równomiernie. Delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić ziarenek. Ma sobie tak ostygnąć. Nie próbujcie nakładać gorącego, bo nori przesiąknie wodą.
Krok 4
W międzyczasie kroimy składniki na podłużne paski.
Krok 5
Kładziemy płat nori na suchej desce. Nakładamy na środek pasek ryby, warzywa i serek. Posypujemy sezamem. Rozprowadzamy ryż po nori zostawiając po 2-3 cm po brzegach, aby skleić je. Dolny brzeg delikatnie moczymy wodą. I zwijamy roladę zaczynając od góry. Mistrzowie powiedzą, że nori nie może znaleźć się w środku, ale na nasze potrzeby... Podobno do zawinięcia niezbędna jest mata bambusowa. Jakoś udało mi się bez. Może dlatego, że już byłam głodna ;) Próbujcie.
Krok 6
Kiedy mamy już 6 dorodnych zawijasów możemy zabrać się do krojenia. Trzeba często maczać nóż w wodzie, aby maki były estetyczne.
Krok 7
Na osobne miseczki wykładamy imbir, wasabi i sos sojowy. Smacznego! Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja wersja sushi, trochę inna od standardowej.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/03/12732/maki-po-mojemu