Wykonanie
Maki po mojemuSkładniki0,5 paczki
ryżu do sushi (na 4 osoby, ok 200g suchego
ryżu)2 łyżki
sosu do sushi (na bazie
octu ryżowego,
cukru i
soli)1 paczka
noriłosoś (
sałatkowy też może być)
pstrąg w
kolorowym pieprzu0,5
cukiniikilka kawałków marynowanej
papryki3/4 opakowania
serka kanapkowego (typu philadelphia)prażony
sezamdodatkowo
sos sojowyimbir marynowanypasta wasabiSposób przygotowaniaKrok 1Zalać
ryż wodą i mieszać rączką w celu umycia go. Przepłukiwać, dopóki
woda nie stanie się przezroczysta, a
ryż biały. Ok 4
razy. Zlać
wodę. Odstawić na 20 min.Krok 2Zalać
ryż wodą do poziomu 1,5 cm powyżej naszego ziarna. Przykryć pokrywką, najlepiej szklaną, aby
mieć wgląd do tego, co się dzieje, ponieważ nie będziemy mogli podnieść pokrywki do końca. Nastawiamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum. Ma się tak gotować 15 minut. Po tym czasie zestawiamy z palnika i odstawiamy w spokojne miejsce na kolejne 15 minut.Krok 3Skrapiamy nasz ugotowany
ryż 2 łyżkami
sosu do sushi. Staramy się zrobić to równomiernie. Delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić ziarenek. Ma sobie tak ostygnąć. Nie próbujcie nakładać gorącego, bo
nori przesiąknie
wodą.Krok 4
W międzyczasie kroimy składniki na podłużne paski.Krok 5Kładziemy płat
nori na suchej desce. Nakładamy na środek pasek
ryby, warzywa i
serek. Posypujemy
sezamem. Rozprowadzamy
ryż po
nori zostawiając po 2-3 cm po brzegach, aby skleić je. Dolny brzeg delikatnie moczymy
wodą. I zwijamy roladę zaczynając od góry. Mistrzowie powiedzą, że
nori nie może znaleźć się w środku, ale na nasze potrzeby... Podobno do zawinięcia niezbędna jest mata bambusowa. Jakoś udało mi się bez. Może dlatego, że już byłam głodna ;) Próbujcie.Krok 6Kiedy mamy już 6 dorodnych zawijasów możemy zabrać się do krojenia. Trzeba często maczać nóż w wodzie, aby
maki były estetyczne.Krok 7
Na osobne miseczki wykładamy
imbir, wasabi i
sos sojowy. Smacznego! Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja wersja sushi, trochę inna od standardowej.