Wykonanie

Macie ochotę na cieplutką drożdżówkę z dodatkiem pysznego twarożku? Z tej porcji
naje się cała rodzina i jeszcze zostanie na jutro. Świetny pomysł na śniadanie do pracy lub ciepłą kolację.Składnikizaczyn1 szkl
mleka1 kostka
drożdży (100g)1 łyżka
mąki tortowej1 łyżka
cukruciasto1kg
mąki tortowej6
jajeksól (do smaku)1 torebka
cukru waniliowego2-3 łyżki
masłamasa serowa2 kostki
twarogu (kostki 250g)3 łyżki
cukru pudru1
jajkoposypka
cukier puderSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać lekko
mleko i dodać
drożdże,
mąkę i
cukier. Odstawić aż wyrośnie drugie tyle.Krok 2Połączyć składniki ciasta i dodać zaczyn. Wyrobić na elastyczną masę nadającą się do wałkowania. Podzielić na dwie kulki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Krok 3
Ser wymieszać z
cukrem i
jajem. Odstawić na chwilę na bok.Krok 4

Rozwałkować każdą kulkę osobno. Ciasto nie może być za cienkie. Na środek wyłożyć połowę masy serowej. Rozprowadzić po całym płacie.Krok 5

Zawinąć z każdej strony tak, aby powstała "rolada" o szerokości równej docelowej długości
bułek. Pokroić roladę na 8 równych bułeczek.Krok 6

Każdą
bułkę zakręcić dwukrotnie. Tak jak na foto. Z całej porcji powinno wyjść ok 16
bułek.Krok 7Piec 20 minut w 180*CVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Drożdżówki z
serem, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyDeser z
nektarynki z
twarożkiem dla starszych niemowlątBułeczki
drożdżowe z
czekoladowym nadzieniem
Bułki z
parówkąBułeczki pszenno-żytnie z
pestkami dyniBułeczki pszenno – kukurydziane