ßßß
Macie ochotę na cieplutką drożdżówkę z dodatkiem pysznego twarożku? Z tej porcji naje się cała rodzina i jeszcze zostanie na jutro. Świetny pomysł na śniadanie do pracy lub ciepłą kolację.Składnikizaczyn1 szkl mleka1 kostka drożdży (100g)1 łyżka mąki tortowej1 łyżka cukruciasto1kg mąki tortowej6 jajeksól (do smaku)1 torebka cukru waniliowego2-3 łyżki masłamasa serowa2 kostki twarogu (kostki 250g)3 łyżki cukru pudru1 jajkoposypkacukier puderSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać lekko mleko i dodać drożdże, mąkę i cukier. Odstawić aż wyrośnie drugie tyle.Krok 2Połączyć składniki ciasta i dodać zaczyn. Wyrobić na elastyczną masę nadającą się do wałkowania. Podzielić na dwie kulki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Krok 3Ser wymieszać z cukrem i jajem. Odstawić na chwilę na bok.Krok 4
Rozwałkować każdą kulkę osobno. Ciasto nie może być za cienkie. Na środek wyłożyć połowę masy serowej. Rozprowadzić po całym płacie.Krok 5
Zawinąć z każdej strony tak, aby powstała "rolada" o szerokości równej docelowej długości bułek. Pokroić roladę na 8 równych bułeczek.Krok 6
Każdą bułkę zakręcić dwukrotnie. Tak jak na foto. Z całej porcji powinno wyjść ok 16 bułek.Krok 7Piec 20 minut w 180*CVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Drożdżówki z serem, 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyDeser z nektarynki z twarożkiem dla starszych niemowlątBułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniemBułki z parówkąBułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyniBułeczki pszenno – kukurydziane