Wykonanie
Bardzo lubię wypieki
drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału.

Składniki:500 g
mąki35-40 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste)2 łyżki
cukru100 g miękkiego
masła (można go rozpuścić)2
jajkaszczypta
solinadzienie:
marmolada, gęsty
budyń,
czekolada, słodki
twaróg - wedle uznania1
jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Robimy rozczyn:
drożdże ucieramy z
cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim
mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył".2.
Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn,
jajka,
sól i roztopione i przestudzone
masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut.3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt okręgu o średnicy mniej więcej talerza obiadowego. Dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie na najszerszą część ciasta i zwijamy rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu.4. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmieszanym
jajkiem i pieczemy w 180-190 st. C prze 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.5. Po upieczeniu studzimy, a następnie oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Kuchenne szaleństwa
Margarytki