Wykonanie
Po pieczeniu
chleba zostało mi nieco
drożdży, więc postanowiłem je wykorzystać i zrobić jeden z przepisów z książki "Iveta a české sladkosti". Polecam formować mniejsze niż moje bułeczki - będzie wygodniej je odrywać i jeść :).[Robiłem pół poniższej porcji i wyszła z tego blisko cała forma o średnicy ok. 24 cm.]

Składniki na ciasto:200 ml
mleka150 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła + 1-2 łyżki do posmarowania
bułek1
jajko42 g
drożdży500 g
mąki4 łyżki
cukruszczypta
soliNadzienie:250 g
twarogu2 łyżki
cukryok. 50 g
rodzynek3-4 łyżeczki
cukru wanilinowegocukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek pośrodku. Rozdrobnić do niego
drożdże, dodać
cukier,
jajko,
sól,
cukier wanilinowy, rozpuszczone
masło i
mleko. Wyrobić gładkie ciasto, które nie przykleja się do miski (można dodawać nieco
mąki, jeśli potrzeba). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut.Wszystkie składniki na nadzienie zmieszać ze sobą.Piekarnik nagrzać do 180 o C. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek nieco
sera i formować kulki. Bułeczki układać jedna przy drugiej w wyłożonej papierem do pieczenia formie, a następnie posmarować je z wierzchu rozpuszczonym
masłem.Piec ok. 45 minut. Pu upieczeniu posypać
cukrem pudrem.
