ßßß Cookit - przepis na drożdżowe bułeczki z serem

drożdżowe bułeczki z serem

nazwa

Wykonanie

Po pieczeniu chleba zostało mi nieco drożdży, więc postanowiłem je wykorzystać i zrobić jeden z przepisów z książki "Iveta a české sladkosti". Polecam formować mniejsze niż moje bułeczki - będzie wygodniej je odrywać i jeść :).
[Robiłem pół poniższej porcji i wyszła z tego blisko cała forma o średnicy ok. 24 cm.]
Składniki na ciasto:
200 ml mleka
150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła + 1-2 łyżki do posmarowania bułek
1 jajko
42 g drożdży
500 g mąki
4 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
250 g twarogu
2 łyżki cukry
ok. 50 g rodzynek
3-4 łyżeczki cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek pośrodku. Rozdrobnić do niego drożdże, dodać cukier, jajko, sól, cukier wanilinowy, rozpuszczone masło i mleko. Wyrobić gładkie ciasto, które nie przykleja się do miski (można dodawać nieco mąki, jeśli potrzeba). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
Wszystkie składniki na nadzienie zmieszać ze sobą.
Piekarnik nagrzać do 180 o C. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek nieco sera i formować kulki. Bułeczki układać jedna przy drugiej w wyłożonej papierem do pieczenia formie, a następnie posmarować je z wierzchu rozpuszczonym masłem.
Piec ok. 45 minut. Pu upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/07/bueczki-z-serem.html