Wykonanie

Dzisiaj temat nietypowy. Nie od dziś wiadomo, że w sezonie zimowym warzywa są mało atrakcyjne i naszprycowane chemią. Jak więc wykorzystać ich bogactwo teraz, aby cieszyć się ich wartością przez całą zimę? Zapraszam do podpatrzenia kilku pomysłów. Może to wyjść tylko na zdrowieMoże i Wy macie swoje patenty? Zapraszam do dyskusji.Składnikidowolna ilość
pietruszki (korzeń i
natka)dowolna ilość
selera (korzeń i
natka)dowolna ilość
porów (biała i zielona część)Sposób przygotowaniaKrok 1
Pietruszkę umyć, podzielić na części.Pomysł 1Krok 2Małe
pietruszki razem z
natką można powiesić w ciepłym miejscu, aby się zasuszyły i wykorzystać na bieżąco na jesienne zupy.Pomysł 2Krok 3
Natka, której będziemy potrzebować zimą, aby przemycić do zup i dań trochę witamin, może zostać zamrożona w dwóch postaciach. Część można posiekać na drobniutkie kawałeczki. Przyda się na przykład do posypania rosołku bezpośrednio przed podaniem.Drugą część można pozostawić na gałązkach. Na jej bazie ugotujemy zupę.Pomysł 3Krok 4Część
natki możemy zasuszyć w suszarce do
grzybów i zastąpić nią kupowane w sklepach saszetki z
przyprawami. Na pewno będziemy czuć się lepiej wiedząc, że jemy własne, nienawożone nie wiadomo czym warzywo. Część takiej zasuszonej
natki wykorzystam później do przygotowania
vegety. Przepis znajdziecie w archiwum bloga.Pomysł 4Krok 5Jeśli
pietruszki mamy więcej, należy przechowywać ją w chłodnym pomieszczeniu. Niektórzy kładą warzywa warstwami i przesypują ziemią. Wtedy dłużej pozostają świeże. Jeśli mamy warunki na przechowywanie warzyw, warto!Pomysł 5Krok 6

Zieloną część
pora możemy złożyć w zgrabny bukiet i zawiesić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zaschnie i posłuży nam jeszcze w ususzonej postaci do przygotowania zup i
sosów.Pomysł 6Krok 7
Seler. Warto go zamrozić. Zarówno korzeń jak i gałązki. Z pewnością
doda smaku i aromatu niejednemu daniu.Pomysł 7Krok 8Pozostałą część gałązek
selera również można związać w bukiet i zawiesić w spiżarni do zasuszenia.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Warzywa na zimę, 10 . 0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisy
Schab pieczony z
żurawiną i
musztardą francuską
Bób z
masłem,
cebulką i
czosnkiemKawa “śliwka w czekoladzie”Pasta krewetkowa z
sezamemZielony koktajl