ßßß Cookit - przepis na Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj temat nietypowy. Nie od dziś wiadomo, że w sezonie zimowym warzywa są mało atrakcyjne i naszprycowane chemią. Jak więc wykorzystać ich bogactwo teraz, aby cieszyć się ich wartością przez całą zimę? Zapraszam do podpatrzenia kilku pomysłów. Może to wyjść tylko na zdrowie
Może i Wy macie swoje patenty? Zapraszam do dyskusji.
Składniki
dowolna ilość pietruszki (korzeń i natka)
dowolna ilość selera (korzeń i natka)
dowolna ilość porów (biała i zielona część)
Sposób przygotowania
Krok 1
Pietruszkę umyć, podzielić na części.
Pomysł 1
Krok 2
Małe pietruszki razem z natką można powiesić w ciepłym miejscu, aby się zasuszyły i wykorzystać na bieżąco na jesienne zupy.
Pomysł 2
Krok 3
Natka, której będziemy potrzebować zimą, aby przemycić do zup i dań trochę witamin, może zostać zamrożona w dwóch postaciach. Część można posiekać na drobniutkie kawałeczki. Przyda się na przykład do posypania rosołku bezpośrednio przed podaniem.
Drugą część można pozostawić na gałązkach. Na jej bazie ugotujemy zupę.
Pomysł 3
Krok 4
Część natki możemy zasuszyć w suszarce do grzybów i zastąpić nią kupowane w sklepach saszetki z przyprawami. Na pewno będziemy czuć się lepiej wiedząc, że jemy własne, nienawożone nie wiadomo czym warzywo. Część takiej zasuszonej natki wykorzystam później do przygotowania vegety. Przepis znajdziecie w archiwum bloga.
Pomysł 4
Krok 5
Jeśli pietruszki mamy więcej, należy przechowywać ją w chłodnym pomieszczeniu. Niektórzy kładą warzywa warstwami i przesypują ziemią. Wtedy dłużej pozostają świeże. Jeśli mamy warunki na przechowywanie warzyw, warto!
Pomysł 5
Krok 6
Zieloną część pora możemy złożyć w zgrabny bukiet i zawiesić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zaschnie i posłuży nam jeszcze w ususzonej postaci do przygotowania zup i sosów.
Pomysł 6
Krok 7
Seler. Warto go zamrozić. Zarówno korzeń jak i gałązki. Z pewnością doda smaku i aromatu niejednemu daniu.
Pomysł 7
Krok 8
Pozostałą część gałązek selera również można związać w bukiet i zawiesić w spiżarni do zasuszenia.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Warzywa na zimę, 10 . 0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Schab pieczony z żurawiną i musztardą francuską
Bób z masłem, cebulką i czosnkiem
Kawa “śliwka w czekoladzie”
Pasta krewetkowa z sezamem
Zielony koktajl
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/10/10923/pietruszka-na-zime