ßßß Cookit - przepis na Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
750 g schabu
1 ząbek czosnku
1-2 marchewki
1 cebula
1 goździk
1/2 selera
oliwa
sól
musztarda
szczypta kurkumy, cząbru
Schab posolić, dobrze natrzeć roztartym czosnkiem, kurkumą, cząbrem, posmarować musztardą. Ułożyć w brytfannie, dodać obraną cebulę, goździk, pokrojona marchewkę i seler. Schab skropić oliwą.
Wstawić do mocno nagrzanego piek arnika (20 0 ° C) n a 15 min. Potem podlać 150 ml wody lub rosołu i pod przykryciem dusić jeszcze ok. godziny w umiarkowanej temperaturze (160 ° C).
Schab wyłożyć na półmisek i podlać sosem zlanym z brytfanny.
Źródło przepisu: "Kuchnia polskich Kresów"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/10/schab-po-cygansku.html