Pierwszy raz robiłam dyniowe ciasto. Wyszło super!. Jest mięciutkie i wilgotne, w sam raz słodkie. Połączenie dyni z pomarańczą jest naprawdę ciekawe. Ciasto idealnie wpisuje się w jesienną aurę.SkładnikiCiasto250 gram miąższu dyni1/4 szklanki soku z pomarańczyskórtka otarta z 1 pomarańczy1 3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru125 gram margaryny3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejLukier1/4 szklanki soku z pomarańczy1/2 szklanki cukru pudruDodatkowotłuszcz i kasza manna do posmarowania i obsypania formySposób przygotowaniaKrok 1Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć sok. Wycisnąć sok z pomarańczy i 1/4 szklanki dodać do dyni. Dodać również miąższ z pomarańczy.Krok 2Miękką margarynę zmiksować z cukrem, wbić jajka i dalej miksować. Gdy powstanie jednolita masa dodać miąższ z dyni i pomarańczy. Wymieszać.Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. :)Wszystko dokładnie zmiksować.Krok 3Foremkę do babki wysmarować masłem/margaryną i obsypać kaszą manną. Wlać ciasto.Krok 4Babkę piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut* a potem zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze 10 minut.* ja piekłam 25 min, chyba ciut za długo, dlatego polecam obniżyć temp. 5 minut wcześniej, żeby ciasto tak mocno nie zbrązowiałoKrok 5Gdy ciasto ostygnie polać je lukrem. Lukier robimy mieszając sok pomarańczowy z cukrem pudrem. ;)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (8 votes cast)Babka dyniowo-pomarańczowa, 10.0 out of 10 based on 8 ratingsPodobne wpisyCynamonowe ciasto ze śliwkąSernik z dynią i cynamonemSzarlotka z maślankąMuffinki z dyniąBabka piaskowa