ßßß Cookit - przepis na Babka dyniowo-pomarańczowa

Babka dyniowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam dyniowe ciasto. Wyszło super!. Jest mięciutkie i wilgotne, w sam raz słodkie. Połączenie dyni z pomarańczą jest naprawdę ciekawe. Ciasto idealnie wpisuje się w jesienną aurę.
Składniki
Ciasto
250 gram miąższu dyni
1/4 szklanki soku z pomarańczy
skórtka otarta z 1 pomarańczy
1 3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
125 gram margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Lukier
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
tłuszcz i kasza manna do posmarowania i obsypania formy
Sposób przygotowania
Krok 1
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki, odcisnąć sok. Wycisnąć sok z pomarańczy i 1/4 szklanki dodać do dyni. Dodać również miąższ z pomarańczy.
Krok 2
Miękką margarynę zmiksować z cukrem, wbić jajka i dalej miksować. Gdy powstanie jednolita masa dodać miąższ z dyni i pomarańczy. Wymieszać.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. :)
Wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 3
Foremkę do babki wysmarować masłem/margaryną i obsypać kaszą manną. Wlać ciasto.
Krok 4
Babkę piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut* a potem zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze 10 minut.
* ja piekłam 25 min, chyba ciut za długo, dlatego polecam obniżyć temp. 5 minut wcześniej, żeby ciasto tak mocno nie zbrązowiało
Krok 5
Gdy ciasto ostygnie polać je lukrem. Lukier robimy mieszając sok pomarańczowy z cukrem pudrem. ;)
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (8 votes cast)
Babka dyniowo-pomarańczowa, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
Podobne wpisy
Cynamonowe ciasto ze śliwką
Sernik z dynią i cynamonem
Szarlotka z maślanką
Muffinki z dynią
Babka piaskowa
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/09/10858/babka-dyniowo-pomaranczowa