Wykonanie
Dynia to naprawdę pyszne i wszechstronne warzywo. Jest doskonałym produktem nie tylko do przygotowania wszechobecnych kremowych zup,
makaronów czy zapiekanek. Doskonale nadaje się również do przygotowania słodkich wypieków, co doborowe towarzystwo niżej wymienionych i mojej skromnej osoby postanowiło dziś udowodnić ;-)Ja chciałbym zaprezentować przepyszne, aromatyczne ciasto z dyni. Placek
dyniowy z dodatkiem pachnącej
gałki muszkatołowej i
cynamonu, delikatny, puszysty z chrupiącymi
pestkami dyni. Ciasto wilgotne, nie zapychające, po prostu idealne ;-) Na wierzchu oczywiście
cukier puder, aby było co zdmuchiwać :-DAle zaraz!!! Gdzie się podziało ciasto??? Wystarczy na moment stracić je z oczu i oto co się dzieje :-/
Składniki (tortownica 20 cm):250 g obranej dyni2
jajka150 ml
oleju rzepakowego180 g
mąki pszennej140 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowej, świeżo startejgarść pestek dyni
cukier puder - do podania
Obraną
dynię pokroić w sporą kostkę i ugotować w niewielkiej ilości
wody. Odcedzić i zmiksować w malakserze lub blenderze.Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę lekko natłuścić
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier dzięki tłuszczowi nie będzie się przesuwać, będzie stabilniejszy.W misce wymieszać sypkie składniki. W drugim naczyniu zmiksować
jajka,
olej i
dynię. Dodać sypkie składniki i chwilkę miksować na średnich obrotach. Ciasto przelać do formy, posypać z wierzchu
pestkami dyni. Piec około 35-40 minut do "suchego patyczka"; jeśli wierzch zbytnio się rumieni to przykryć ciasto papierem do pieczenia.Po wyjęciu z pieca chwilkę przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy. Studzić dalej na kratce.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem i ewentualnie udekorować cienkimi paseczkami świeżej dyni.Smacznego :-)
Zapraszam również na inne
dyniowe przysmaki :-)Porotos granados, czyli gulasz z dyni i
fasoliZupa krem z dyni