ßßß
Cookit - przepis na Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną
Składniki
Otręby
Kasza gryczana
Fasola szparagowa
Papryka czerwona
Cebula
Koncentrat pomidorowy
Śmietana
Sól
Pieprz
Ryba
Morszczuk
Bułka tarta
Jajko
Ser
Wykonanie
Składniki2
torebki
kaszy gryczanej
2 garście
fasolki szparagowej
0,5
papryki czerwonej
0,5
papryki czerwonej
garść małych
cebulek
4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
4 łyżki
śmietany
sól
pieprz
5-6 filetów dowolnej
ryby
(u mnie
morszczuk
)
bułka tarta
4
jajka
6 plastrów
sera
Sposób przygotowaniaKrok 1Ugotować
kaszę
w torebkach w osolonej wodzie. Można od razu wrzucić i
fasolkę
, aby razem się ugotowała. Kiedy będą gotowe poddusić je na głębokiej patelni podlewając
wodą
. Dodać
paprykę
pokrojoną w kawałki oraz
cebulki
pokrojone na ćwiartki. Kiedy warzywa zmiękną dodać
koncentrat pomidorowy
i
śmietanę
. Odstawić na chwilę.Krok 2Przyprawić
filety rybne
, obtoczyć je w
bułce tartej
, następnie w
jajku
i usmażyć na rumiano.Krok 3Połowę usmażonej
ryby
wyłożyć na dno naczynka żaroodpornego. Pokryć to wszystko
kaszą
z
sosem pomidorowym
i warzywami. Zostawić parę łyżek. Wyłożyć drugą połowę usmażonej
ryby
na wierzch. Posypać jeszcze odrobiną
kaszy
z sosem po wierzchu, aby
ryba
nie była sucha. Będziemy ją jeszcze zapiekać. Ułożyć na wierzchu plastry
sera
.Krok 4Piec ok pół godz, aż będzie widać, że
ser
się apetycznie zrumienił.
Źródło:
http://coolinarnie.pl/2013/08/10464/zapiekanka-z-ryba-i-kasza-gryczana
Przepisy powiązane
Jaja faszerowane z serem i pieczarkami
Gołąbki
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków
Kotlety gryczane
Kotleciki z jajek
Składniki powiązane (0)