ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną

Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 torebki kaszy gryczanej
2 garście fasolki szparagowej
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki czerwonej
garść małych cebulek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
5-6 filetów dowolnej ryby (u mnie morszczuk)
bułka tarta
4 jajka
6 plastrów sera
Sposób przygotowania
Krok 1
Ugotować kaszę w torebkach w osolonej wodzie. Można od razu wrzucić i fasolkę, aby razem się ugotowała. Kiedy będą gotowe poddusić je na głębokiej patelni podlewając wodą. Dodać paprykę pokrojoną w kawałki oraz cebulki pokrojone na ćwiartki. Kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Odstawić na chwilę.
Krok 2
Przyprawić filety rybne, obtoczyć je w bułce tartej, następnie w jajku i usmażyć na rumiano.
Krok 3
Połowę usmażonej ryby wyłożyć na dno naczynka żaroodpornego. Pokryć to wszystko kaszą z sosem pomidorowym i warzywami. Zostawić parę łyżek. Wyłożyć drugą połowę usmażonej ryby na wierzch. Posypać jeszcze odrobiną kaszy z sosem po wierzchu, aby ryba nie była sucha. Będziemy ją jeszcze zapiekać. Ułożyć na wierzchu plastry sera.
Krok 4
Piec ok pół godz, aż będzie widać, że ser się apetycznie zrumienił.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/08/10464/zapiekanka-z-ryba-i-kasza-gryczana