Wykonanie
Pomysł na lekki, zdrowy obiad. Można je podać na przykład z
ryżem, albo z ugotowanym
kalafiorem, posypanym
bułką tartą. Nadają się również na imprezy rodzinne.Składniki10
pomidorów0,5kg
mięsa mielonego1 torebka
ryżu (ugotować)1
jajko1 mała
cebula1 ząbek
czosnkutroszkę
bułki tartejketchupsólpieprzbazyliaoreganoSposób przygotowaniaKrok 1Ugotować
ryż w osolonej wodzie.
Pomidorom obciąć wieczko (część z zieloną łodyżką). Wydrążyć zawartość, odłożyć na bok koszyki, a miąższ
pomidora pokroić w małe kawałki. Następnie w rondlu zagotować do miękkości, mieszając często. Przelać sos przez sitko do garnka. Zapewne sos będzie zbyt rzadki, toteż na tym etapie warto odlać część
wody. Dopiero wtedy przetrzeć pozostałą część sosu przez sitko prosto do masy
mięsnej. Dodać pozostałe składniki. Rozmieszać masę, przyprawić. Dolać trochę
ketchupu do smaku.
Mięso i wszystkie warzywa mają być surowe. Powinna powstać niezbyt gęsta masa.Krok 2Napełniamy
pomidory masą i ustawiamy je w żaroodpornym naczynku spryskanym
oliwą. Przykrywamy każdy wieczkiem z odciętej na początku części
pomidora. Zostawiamy łodyżkę.Krok 3Pieczemy do miękkości.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.3/ 10 (6 votes cast)
Pomidory faszerowane
mięsem mielonym, 9.3 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisyFaszerowana
paprykaNadziany
kalafiorGołąbki zapiekane w
kapuście kiszonejJajka faszerowane
suszonymi pomidorami – danie konkursoweKociołek