Wykonanie
Przyrządzana z prosa
kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych
kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest jedną z niewielu
kasz zasadotwórczych. Postanowiłam ,że dziś zagości na moim
stole. Wykorzystałam warzywa z rosołu. Dorzuciłabym
mięso z rosołu zamiast
kiełbasy lecz wykorzystałam go jako farsz do pierogów. Dodałam zatem kilka innych składników i mieliśmy smaczny obiad.Składniki:250 g
kaszy jaglanej suchej
cebulamarchewka200 g.
kiełbasy podwawelskiej lub innej (można zastąpić
mięsem rosołowym)nieduża główka
kapusty białej2 łyżki
przecieru pomidorowegougotowane warzywa z rosołu np:
marchewka,
pietruszka,
seler itd.
olej do smażenia
Przyprawy:
sól,
pieprz mielony czarny,
majeranekWykonanie:Oderwać stare ciemnozielone liście
kapusty.Włożyć do garnka i zalać
wodą. Dosypać
soli. Gotować pod przykryciem .Kiedy liście będą miękkie wyjąć
kapustę i położyć na sicie aby odsączyć ją z nadmiaru
wody.Po wystygnięciu obrać delikatnie z liści.Wyciąć twardy główny nerw i ułożyć liście jeden na drugim na desce lub talerzu.Malutka główka która mi pozostała i liście nie nadawały się aby w nie zawinąć farsz pokroiłam drobno i wrzuciłam do
wody aby się ponownie ugotowały. Kiedy pokrojone liście były już dostatecznie miękkie przecedziłam i po odsączeniu dodałam do farszu.Farsz:Odmierzyć szklankę
kaszy jaglanej.Wysypać na sitko i dokładnie wypłukać. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami zimnej
wody. Przykryć i gotować na małym ogniu do wchłonięcia się
wody.Kiedy
kasza będzie miękka dodać posiekaną, podsmażoną na tłuszczu
cebulę wraz z pokrojoną w kostkę
kiełbasą.
Przecier pomidorowy, pokrojone ugotowane warzywa (w moim wypadku są to warzywa które wyjęłam z rosołu) oraz posiekana drobno i ugotowana
kapustę (o której wspomniałam wyżej). Doprawić do smaku
solą i
przyprawami jakie kto lubi. Dokładnie wymieszać.Nakładać farsz na liście i zawijać. Układać na patelni. Dodać nieco tłuszczu. Podlać niewielką ilością
wody. Dusić pod przykryciem kilka minut.Można podać z
sosem pomidorowym ,
pieczarkowym lub innym jak też sauté.