Wykonanie

Na pewno znane są wam gołąbki bez zawijania, ale ta zupa niekoniecznie cieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo!Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z
mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć.Naprawdę polecam. :)500g
mięsa mielonego z
łopatkiok. 300g
białej kapusty1 saszetka
białego ryżu (ok. 100g)2
marchewki1 średni
seler3
pietruszki1 duża
cebulaolej do smażenia1 porcja rosołowa0,5l
przecieru pomidorowego z kartonika
przyprawa warzywna,
sól,
pieprzW garnku zagotowujemy
wodę (około 3 litrów).Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek
soli do smaku.Gotujemy
wywar do miękkości jego ingrediencji, po czym wyjmujemy je na durszlak do ostygnięcia.Warzywa, gdy będą już chłodne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok.
Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do
wywaru.Wkładamy do niego także torebkę
ryżu.Gotujemy wszystko do miękkości, po czym
ryż wysypujemy z
torebki do zupy.Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i szklimy na nim posiekaną
cebulę.Gdy będzie gotowa, wkładamy do niej
mięso mielone, które traktujemy nieco widelcem, by usmażyło się w jednym kawałku. ;)Dodajemy
sól oraz
pieprz w odpowiedniej dla nas ilości i razem z
cebulą, dobrze mieszając, przesmażamy przez kilka chwil.Po upływie rzeczonych minut, na patelnię wlewamy passatę -
przecier pomidorowy.Zwiększamy nieco temperaturę pod patelnią i dusimy
mięso do uzyskania pożądanej miękkości, a następnie przekładamy w całości do garnka z zupą.Wszystko razem dokładnie mieszamy i cieszymy się jej pysznym, gołąbkowym smakiem. :)