Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na pyszny, lekki obiadek. Jest to
kurczak z dodatkiem
marchewki,
selera,
pietruszki i
pora oraz
ryżu. Pomysł na przygotowanie
kurczaka w towarzystwie tych warzyw należy do mojej mamy. Danie wyszło tak smaczne, że za zgodą autorki podzielę się z
wami przepisem;)Składniki na 6 porcji:2 dość duże
filety z kurczaka2 woreczki
brązowego ryżuseler3 duże
marchewki3 średnie
pietruszkiporczosnek,
pieprz,
sól,
bazylia,
papryka słodka i ostraFilety oczyszczamy i kroimy w niedużą kosteczką. Następnie obsmażamy je z
przyprawami na odrobinie
oleju.Warzywa obieramy i myjemy.
Pora kroimy w cienkie plasterki, a
selera,
pietruszkę i
marchewkę ścieramy na grubych oczkach na tarce. Warzywa przez kilka minut smażymy na
maśle. Po tym czasie podlewamy je
wodą (około pół szklanki) i dusimy pod przykryciem aż do wyparowania
wody.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 minut.
Mięso, warzywa i
ryż mieszamy razem na patelni.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
kurczaka z jarzynami i
ryżem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
seler zawiera więcej witaminy C niż popularna
cytryna, ponadto jest bogaty w witaminy B, PP, E i kwas foliowy, poza tym może poszczycić się niemałą ilością wapnia, cynku i potasu
ryż jest oczywiście świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, magnezu, wapnia i żelaza.