Wykonanie

Jeśli mam ochotę na ciasto z
owocami najczęściej jako "bazę" wybieram ciasto
jogurtowe lub właśnie na
majonezie. Miny osób, które jedzą to drugie są fenomenalne, gdy mówię, że do ciasta dodałam
majonez i
ocet :) Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a trzy łyżki
majonezu zastępują cały
olej,
margarynę czy
masło, które dodaje się do innych ciast. Tym razem użyłam nowego
majonezu delikatnego
Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki
czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :)Możesz dodać mniej
rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa
jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają
rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną
migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz pod ręką
migdałów, użyj dowolnych
orzechów.Upiekłam w blaszce o wymiarach 24 x 24 cm.Stopień trudności: łatweSkładniki na ciasto:- ok. 400 gramów
rabarbaru- 4
jajka- niepełna szklanka
cukru- 0,5 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
majonezu delikatnego
Winiary- 1 łyżka
octu (tym razem użyłam
jabłkowego, ale może być dowolny)- szczypta
soli- opcjonalnie: 1 łyżka domowego
aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)Składniki na kruszonkę:- 60 gramów
masła- 1/3 szklanki
mąki- 1/3 szklanki pokrojonych
migdałów- 1/4 szklanki
cukruPrzygotowanie:1. Najpierw przygotuj kruszonkę. Rozpuść w rondelku
masło, wystudź. Dodaj pozostałe składniki i palcami krótko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię lub papier do pieczenia i schowaj do zamrażalnika. Przygotuj
rabarbar: obierz ze skóry i pokrój na ok. centymetrowe kawałki.2.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą
soli, dodawaj stopniowo
cukier, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodaj po jednym
żółtka.3. W osobnym naczyniu wymieszaj obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do płynnej masy i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.4. Dodaj
aromat waniliowy,
majonez i
ocet. Wymieszaj krótko łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na wierzchu
rabarbar. Zetrzyj na tarce lub pokrusz na wierzch kruszonkę.5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest gotowe.