ßßß Cookit - przepis na Ciasto na majonezie z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto na majonezie z rabarbarem i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jeśli mam ochotę na ciasto z owocami najczęściej jako "bazę" wybieram ciasto jogurtowe lub właśnie na majonezie. Miny osób, które jedzą to drugie są fenomenalne, gdy mówię, że do ciasta dodałam majonez i ocet :) Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a trzy łyżki majonezu zastępują cały olej, margarynę czy masło, które dodaje się do innych ciast. Tym razem użyłam nowego majonezu delikatnego Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :)
Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz pod ręką migdałów, użyj dowolnych orzechów.
Upiekłam w blaszce o wymiarach 24 x 24 cm.
Stopień trudności: łatwe
Składniki na ciasto:
- ok. 400 gramów rabarbaru
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu delikatnego Winiary
- 1 łyżka octu (tym razem użyłam jabłkowego, ale może być dowolny)
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżka domowego aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)
Składniki na kruszonkę:
- 60 gramów masła
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki pokrojonych migdałów
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj kruszonkę. Rozpuść w rondelku masło, wystudź. Dodaj pozostałe składniki i palcami krótko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię lub papier do pieczenia i schowaj do zamrażalnika. Przygotuj rabarbar: obierz ze skóry i pokrój na ok. centymetrowe kawałki.
2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodaj po jednym żółtka.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do płynnej masy i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
4. Dodaj aromat waniliowy, majonez i ocet. Wymieszaj krótko łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na wierzchu rabarbar. Zetrzyj na tarce lub pokrusz na wierzch kruszonkę.
5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2014/05/ciasto-na-majonezie-z-rabarbarem-i.html