Wykonanie
To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :)Uwielbiam ciasta z
bitą śmietaną lub kremem,
owocami i
galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie
drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam
galaretkę na ciasto, gdy była zbyt rzadka... a co za tym idzie nagle bokami mojej nieszczelnej, kwadratowej tortownicy zaczęła się po prostu wylewać :) I odpłynęła mi cała :) A szkoda, bo arbuzowa
galaretka Winiary jest jedną z najlepszych jakie miałam do tej
pory okazję jeść i już żałuję, że jest to edycja limitowana!I choć już kilka
razy popełniłam ten błąd to zawsze mi się wydaje, że tym razem jednak się uda :) Nie uda się,
galaretka musi być już dosyć gęsta, żeby nie spłynęła pod ciasto :)Upiekłam w kwadratowej tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm.Stopień trudności: no cóż... generalnie łatwe - spód zawsze wychodzi, krem też nie może się nie udać, tylko trzeba ostrożnie postępować z
galaretką :)Składniki na spód:- 3
jajka- 3/4 szklanki
cukru- 4 łyżki
wody- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1/2 szklanki
wiórków kokosowychDo nasączenia:- sok wyciśnięty z połowy
limonki- 1/2 szklanki przegotowanej
wodySkładniki na krem:- 200 gramów
śmietanki 30 lub 36%- 250 gramów
serka mascarpone- 2 - 3 łyżki
cukru pudru (wg własnych upodobań)Dodatkowo:- 2
galaretki arbuzowe lub
truskawkowe WiniaryPrzygotowanie:Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj
galaretkę: dwa opakowania arbuzowej
galaretki rozpuść w 700 ml gorącej
wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, pilnując, aby prawie stężała, ale była jeszcze na tyle płynna, żeby móc przelać ją na ciasto.1.
Białka ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo
cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj
żółtka i
wodę.2. Dodaj
proszek do pieczenia i
mąkę, zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.3. Dodaj
wiórki kokosowe i wymieszaj je z
ciastem łyżką .4. Przelej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 - 30 minut, aż z wierzchu będzie ładnie rumiane. Możesz też upewnić się patyczkiem czy w środku jest dobrze upieczone. Wyciągnij ciasto i odstaw do wystygnięcia.5.
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Następnie zmiksuj krótko
serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego
śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj.6. Połącz
sok z limonki z chłodną, przegotowaną
wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto.7. Na ciasto wyłóż krem
mascarpone, następnie ułóż dowolnie
truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki -
owoce nie powinny wystawać znad wylanej na nie
galaretki, więc nie mogą być za duże). Wylej na wierzch tężejącą
galaretkę. Wstaw do lodówki do całkowitego jej stężenia.
