ßßß Cookit - przepis na CIASTO

CIASTO

nazwa

Wykonanie

Biszkopt z masą o orzeźwiającym ananasowym smaku, z dodatkiem masy śmietanowej i wiórków kokosowych.
Coś ciekawego, coś nowego, coś pysznego :)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Pina Colada:
- 1 puszka ananasa w syropie
- 2 galaretki Pina Colada (Winiary)
- 1 i 1/2 szklanki wody
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietanki tortowej 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietanfiks
Poncz:
- 5 łyżek herbaty cytrynowej
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- herbatniki
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.
Ananasa wraz z syropem zmiksować na mus, przelać do garnka, dodać wodę i zagotować. Następnie zestawić z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa zacznie już dobrze tężeć,, przełożyć ją na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić na około 30 minut do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno dodać śmietanfiks, serek mascarpone i cukier puder. Z masy za pomocą szprycy zrobić na cieście kleksy a na nich umieścić herbatniki. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/11/CIASTO-PINA-COLADA.html