Wykonanie
Biszkopt z masą o orzeźwiającym
ananasowym smaku, z dodatkiem masy śmietanowej i
wiórków kokosowych.Coś ciekawego, coś nowego, coś pysznego :)
Biszkopt:- 3
jajka- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 2 łyżki budyniu
śmietankowego- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
Pina Colada:- 1 puszka
ananasa w syropie- 2
galaretki Pina Colada (
Winiary)- 1 i 1/2 szklanki
wodyMasa śmietanowa:- 250 ml
śmietanki tortowej 30%- 100 g
serka mascarpone- 1 łyżka
cukru pudru- 1 śmietanfiksPoncz:- 5 łyżek
herbaty cytrynowejDodatkowo:-
wiórki kokosowe-
herbatnikiJajka utrzeć z
cukrem na puch.
Mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Biszkopt pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.
Ananasa wraz z
syropem zmiksować na mus, przelać do garnka, dodać
wodę i zagotować. Następnie zestawić z ognia, wsypać
galaretki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa zacznie już dobrze tężeć,, przełożyć ją na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić na około 30 minut do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno dodać śmietanfiks,
serek mascarpone i
cukier puder. Z masy za pomocą szprycy zrobić na cieście kleksy a na nich umieścić
herbatniki. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
