ßßß
Biszkopt z masą o orzeźwiającym ananasowym smaku, z dodatkiem masy śmietanowej i wiórków kokosowych.Coś ciekawego, coś nowego, coś pysznego :)Biszkopt:- 3 jajka- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 2 łyżki budyniu śmietankowego- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa Pina Colada:- 1 puszka ananasa w syropie- 2 galaretki Pina Colada (Winiary)- 1 i 1/2 szklanki wodyMasa śmietanowa:- 250 ml śmietanki tortowej 30%- 100 g serka mascarpone- 1 łyżka cukru pudru- 1 śmietanfiksPoncz:- 5 łyżek herbaty cytrynowejDodatkowo:- wiórki kokosowe- herbatnikiJajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.Ananasa wraz z syropem zmiksować na mus, przelać do garnka, dodać wodę i zagotować. Następnie zestawić z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa zacznie już dobrze tężeć,, przełożyć ją na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić na około 30 minut do lodówki.Śmietankę ubić na sztywno dodać śmietanfiks, serek mascarpone i cukier puder. Z masy za pomocą szprycy zrobić na cieście kleksy a na nich umieścić herbatniki. Całość posypać wiórkami kokosowymi.