Wykonanie

Są dni kiedy każda minuta jest cenna i wydaje Ci się, że najszybszy obiad zjesz w McDonald's, KFC lub budce z kebabem... przedstawiam idealne danie na takie dni. Najdłuższą część przygotowania obiadu stanowi obranie i ugotowanie
ziemniaków :D Ale jeśli zastąpić je
ryżem, cały obiad przygotujemy na prawdę w ekspresowym tempie.
Mięso będzie gotowe w 10 - 15 minut.
Serio. Dojedziesz w tym czasie do najbliższego McDonald'a, odstoisz swoje w kolejce i zrealizujesz zamówienie? Ja nie :) A wcale nie jest bardzo daleko.Pierś z
indyka można oczywiście zastąpić
piersią z kurczaka, a sos łatwo przerobić na
czosnkowy dodając ząbek lub dwa :) Jeśli nie masz świeżego
oregano, dodaj odrobinę suszonych
ziół - obiad też będzie pyszny :)Polecam!Składniki (2 - 3 porcje):- 400 g
filetów z piersi indyka (ok. 5 sznycli)- 0,5 szklanki gęstej
śmietany 18%- ok. szklanki
wody- mały pęczek
koperku- kilka gałązek świeżego
oregano-
sól,
pieprz do smaku- 1 łyżka
mąki do zagęszczenia sosu + odrobina do oprószenia
mięsa-
olej do smażeniaPrzygotowanie:1. Umyte i osuszone filety posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie oprószamy
mąką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju. Na dużym ogniu rumienimy filety z obu stron.2. Zalewamy filety szklanką
wody, przykrywamy na chwilę pokrywką, żeby się zagotowała. Po łyżce gorącego płynu dodajemy do szklanki ze
śmietaną, mieszamy. Przelewamy na patelnię, gotujemy.3. Łyżkę
mąki mieszamy z odrobiną zimnej
wody. Dodajemy do sosu tak samo jak
śmietanę - najpierw gorący sos do szklanki, później przelewamy na patelnię. Gotujemy.4. Siekamy
koperek i
oregano, dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami oraz ulubioną surówką.Uwagi:- Jeśli sos będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę przegotowanej
wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

Podałam z
ziemniakami i
sałatką z
pomidorków koktajlowych,
mozarelli i
tymianku, którą również przygotowuje się błyskawicznie :)

Smacznego :)