ßßß Cookit - przepis na KISZONE WARZYWA

KISZONE WARZYWA

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubimy kiszone ogórki, to mieszanka różnych warzyw jest równie pyszna. Ich przygotowanie jest niezwykle proste a smakują rewelacyjnie i są zdrowe.
Ilość i rodzaj warzyw zależy tylko od nas i wielkości słoja. Każdy może zrobić swoją własną kompozycje.
SKŁADNIKI :
ogórki
papryka czerwona
kalafior
małe pomidory
cukinia
czosnek
gorczyca
koper
liście chrzanu na 1 litr wody łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
Warzywa myjemy, tniemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy przyprawy i układamy ciasno warzywa. Zalewamy całość przegotowaną wodą z solą. Na wierzch kładziemy liść chrzanu i zakręcamy słój. Odkładamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po tym czasie warzywa są już dobrze
ukiszone.
Pasteryzacja częściowo pozbawia warzywa części witamin i zmienia ich smak. Musimy pamiętać aby warzywa kiszone były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie może dojść do pleśnienia wierzchniej warstwy kiszonki. Smacznego i na zdrowie.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/kiszone-warzywa.html