Wykonanie
Jeżeli lubimy
kiszone ogórki, to mieszanka różnych warzyw jest równie pyszna. Ich przygotowanie jest niezwykle proste a smakują rewelacyjnie i są zdrowe.Ilość i rodzaj warzyw zależy tylko od nas i wielkości słoja. Każdy może zrobić swoją własną kompozycje.

SKŁADNIKI :
ogórkipapryka czerwonakalafiormałe
pomidorycukiniaczosnekgorczycakoperliście
chrzanu na 1 litr
wody łyżka
soliPRZYGOTOWANIE :Warzywa myjemy, tniemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy
przyprawy i układamy ciasno warzywa. Zalewamy całość przegotowaną
wodą z
solą. Na wierzch kładziemy liść
chrzanu i zakręcamy
słój. Odkładamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po tym czasie warzywa są już dobrzeukiszone.Pasteryzacja częściowo pozbawia warzywa części witamin i zmienia ich smak. Musimy pamiętać aby
warzywa kiszone były cały czas przykryte
wodą, w przeciwnym razie może dojść do pleśnienia wierzchniej warstwy kiszonki. Smacznego i na zdrowie.