ßßß



Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4 , 25 l:1 kg ogórków gruntowych1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków)1/2 dużej główki czosnku4 cm obranego ze skórki korzenia chrzanukilka liści chrzanu10 baldachów kopru (może być suszony)Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone warzywa):1 litr zimnej wody1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)Przygotowanie:Ogórki i/lub cukinie zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę.Ogórki i/lub cukinie umyć i odciąć końcówki (szybciej się ukiszą). Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych) ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się wody w ogórkach.Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów kopru, ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu.Następnie układać cukinie i ogórki.Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek).Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi przykrywać wszystkie składniki kiszonki.Zakręcić słoik, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać.Ogórki są ukiszone po 5 dniach, a cukinie po 7 dniach.Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.Pasteryzacja:Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Smacznego