Wykonanie
Kiszone ogórki znają wszyscy i chyba w każdym domu przechowuje się ,,tajemną, recepturę" na przygotowanie, ulubionych
ogórków. Przepisy na słoikowe
przetwory prawie bez zmian przejęłam z mojego rodzinnego domu.
Ogórki na zimę przygotowuje mój Tata i robi to w sposób godny czarnoksiężnika;) Możecie nie wierzyć jak przeczytacie poniższy przepis, ale wydobycie tajników tego przepisu trwało kilka lat. Tata jest bardzo oszczędny (jak to facet) w udzielaniu informacji. A poza tym jest przekonany, że skoro córka mieszkała w domu 20 lat, to powinna wchłonąć wiedzę
przetworowo-wędzalniczo-
nalewkową.Przepis zdobyłam i teraz dzielę się z
Wami. Żeby nie było zbyt łatwo do
ogórków dołożyłam małe
cukinie.Teraz mała dygresja na temat kiszonych
cukinii. Kupiłam je kilka lat temu na bazarze, od rolnika sprzedającego
cukinie,
paprykę,
pomidory i
zioła (kto bywa na bazarze na Wolumenie, wie o kim piszę). Okazuje się się, że
cukinie rosną tak szybko, że nie sposób znaleźć chętnych na ich zakup. Pan Rolnik wpadł na pomysł kiszenia nadmiaru plonów.Kiszone
cukinie oczywiście różnią się smakiem od
kiszonych ogórków, ale można zakisić je razem.
Ogórki kiszą się szybciej, więc ułożyłam je na górze, a
cukinie potrzebują jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia.
Kiszone ogórki i
cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako
przetwory na zimę.Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was.Jak dla mnie, są to najlepsze
ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:)
Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej.




Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4 , 25 l:1 kg
ogórków gruntowych1 kg
cukinii (małe, wielkości
ogórków)1/2 dużej główki
czosnku4 cm obranego ze skórki korzenia
chrzanukilka liści
chrzanu10 baldachów
kopru (może być suszony)Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone warzywa):1 litr zimnej
wody1 łyżka
soli (kamiennej, niejodowanej)Przygotowanie:
Ogórki i/lub
cukinie zalać zimną
wodą i pozostawić na godzinę.
Ogórki i/lub
cukinie umyć i odciąć końcówki (szybciej się ukiszą). Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych)
ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się
wody w ogórkach.Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów
kopru, ząbków
czosnku, kilka kawałków
chrzanu.Następnie układać
cukinie i
ogórki.Na wierzch dodać pozostałe składniki (
koper,
chrzan,
czosnek).Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi przykrywać wszystkie składniki kiszonki.Zakręcić słoik, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać.
Ogórki są ukiszone po 5 dniach, a
cukinie po 7 dniach.Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.Pasteryzacja:Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą
wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.Słoiki wstawić do garnka z letnią
wodą (nie wstawiać do gorącej
wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące.Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Smacznego