Wykonanie
Ogórki kiszone, to rzecz bardzo prosta i szybka do przygotowania. Jednocześnie zimą i jesienią
daje dużo radości. Taki dodatek do obiadu, czy kolacji, "na szybko" lub, kiedy nie mamy pomysłu na nic innego. Te domowe smakują zdecydowanie lepiej niż kupne:)Ilość produktów zależy od tego, ile słoików chcemy przygotować:)Co potrzebujemy?
ogórki gruntowe umyte
koper włoski połamany na mniejsze cząstkikorzeń
chrzanu obrany i pokrojony w mniejsze cząstkiobrane ząbki
czosnkupo 3/4 łyżeczki ziaren
gorczycy na słoikwrząca
wodasól (na litr wrzątku łyżka stołowa
soli - dobrze rozmieszać)Na spód wyparzonych słoików układamy
koper,
chrzan i
czosnek, wsypujemy połowę ziaren
gorczycy. wkładamy
ogórki (dość ciasno) wkładamy jeszcze
czosnek,
chrzan i resztę ziaren
gorczycy. Zalewamy wrzątkiem (przykrywamy
ogórki wodą) i na koniec zakrywamy je
koprem. Zakręcamy szczelnie i odwracamy słoiki do góry nogami do momentu wystygnięcia. Przetrzymujemy w ciemnym miejscu.Smacznego!