ßßß Cookit - przepis na TORCIK JOGURTOWO - OWOCOWY

TORCIK JOGURTOWO - OWOCOWY

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto, bardzo lekkie i owocowe a w dodatku bez pieczenia. Owoce dodajemy sezonowe lub mrożone, wprawdzie takie jakie lubimy najbardziej, u mnie oczywiście to są truskawki. Torcik w przygotowaniu jest łatwy, przez co każdemu polecam.
SKŁADNIKI : na tortownicę
Spód z płatków kukurydzanych :
1 szklanka, drobno pokruszonych płatków kukurydzanych
50 g masła naturalnego
MUS OWOCOWY :
300 g zmielonych truskawek mrożonych lub świeżych
200 g jogurtu naturalnego
400 ml śmietany 30 %
1 galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny
3/4 szklanki gorącej wody
3-4 łyżki cukru
ŻELKA OWOCOWA :
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka gorącej wody
100 g truskawek mrożonych lub świeżych
100 g jagód, borówek lub ciemnych porzeczek
DODATKOWO :
1 duża paczka podłużnych biszkoptów
owoce do dekoracji
folia spożywcza
PRZYGOTOWANIE :
Płatki kukurydzane przesypujemy do miski i ugniatamy z masłem aż składniki się połączą.
Torownice wykładamy folią spożywczą, układamy przy ściankach tortownicy biszkopty ( jeżeli będą się przewracać, obcinamy kawałek końcówki biszkopta )
Na dno wykładamy płatki kukurydzane, dociskamy je mocno do dna tortownicy.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy jogurt i dalej ubijając wlewamy zmielone truskawki i rozpuszczoną, ostygniętą galaretkę. Masę odkładamy do lodówki a kiedy zacznie tężec przelewamy do tortownicy z biszkoptami.
Truskawki i borówki miksujemy osobno i przekładamy do oddzielnych miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. Do każdej miseczki z owocami wlewamy po pół szklanki wcześniej rozpuszczonej galaretki truskawkowej.
Tężejące żelki owocowe wylewamy ozdobnie na zastygnięty mus owocowy. Ciasto chłodzimy najlepiej kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem ozdabiamy owocami. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/04/torcik-jogurtowo-owocowy.html