Wykonanie
Bardzo smaczne ciasto, bardzo lekkie i
owocowe a w dodatku bez pieczenia.
Owoce dodajemy sezonowe lub mrożone, wprawdzie takie jakie lubimy najbardziej, u mnie oczywiście to są
truskawki. Torcik w przygotowaniu jest łatwy, przez co każdemu polecam.

SKŁADNIKI : na tortownicęSpód z
płatków kukurydzanych :1 szklanka, drobno pokruszonych
płatków kukurydzanych50 g
masła naturalnego
MUS OWOCOWY :300 g zmielonych
truskawek mrożonych lub świeżych200 g
jogurtu naturalnego400 ml
śmietany 30 %1
galaretka truskawkowa + 1 łyżka
żelatyny3/4 szklanki gorącej
wody3-4 łyżki
cukruŻELKA OWOCOWA :1
galaretka truskawkowa1 szklanka gorącej
wody100 g
truskawek mrożonych lub świeżych100 g
jagód,
borówek lub ciemnych
porzeczekDODATKOWO :1 duża paczka podłużnych
biszkoptówowoce do dekoracjifolia spożywczaPRZYGOTOWANIE :
Płatki kukurydzane przesypujemy do miski i ugniatamy z
masłem aż składniki się połączą.Torownice wykładamy folią spożywczą, układamy przy ściankach tortownicy
biszkopty ( jeżeli będą się przewracać, obcinamy kawałek końcówki
biszkopta )Na dno wykładamy
płatki kukurydzane, dociskamy je mocno do dna tortownicy.Bardzo zimną
śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem, dodajemy
jogurt i dalej ubijając wlewamy zmielone
truskawki i rozpuszczoną, ostygniętą
galaretkę. Masę odkładamy do lodówki a kiedy zacznie tężec przelewamy do tortownicy z
biszkoptami.
Truskawki i
borówki miksujemy osobno i przekładamy do oddzielnych miseczek.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, studzimy. Do każdej miseczki z
owocami wlewamy po pół szklanki wcześniej rozpuszczonej
galaretki truskawkowej.Tężejące żelki
owocowe wylewamy ozdobnie na zastygnięty
mus owocowy. Ciasto chłodzimy najlepiej kilka godzin w lodówce.Przed podaniem ozdabiamy
owocami. Smacznego.

