Wykonanie
Jakże ja zazdościłam autorkom blogów publikujących przepisy z
jagodami… Kilka dni temu zauważyłam
jagody na targu, w koszmarnej cenie. Ale to znaczyło, że
jagody pokazały się w pobliskich lasach. Namówiłam dziś po południu rodzinkę na wyjazd do lasu , żeby sprawdzić
jagodowe miejsca. Były! Piękne,
granatowe, soczyste, pachnące.
Gdyby nie to, że zaczął lać deszcz, uzbierali byśmy sporo, tak – tylko szklankę. Ale na pierwszy deser starczyło.
W lodówce znalazła się mała
śmietana do ubicia,
jogurt naturalny, no i zostało jeszcze
truskawek…szklanka
jagódkilkanaśącie
truskawek250 ml
śmietany do ubiciapół szklanki
jogurtu naturalnegocukierŚmietanę ubić.
Truskawki umyć, obrać z szypułek. Kilka najdojrzalszych przesypać
cukrem i rozgnieść widelcem. Wymieszać je z
jogurtem.
Jagody ostrożnie opłukać, przesypać
cukrem, zostawiając trochę do dekoracji. Na dno pucharków ułożyć po kilka
truskawek, zalać je kremem
jogurtowo-
truskawkowym. Na to położyc warstwę
bitaj śmietany, zostawiając nieco do przybrania. Na
śmietanę położyć
jagody z
cukrem, udekorować kleksem
bitej śmietany,
truskawką i pozostałymi
jagodami. Można wstawić do lodówki , żeby schłodzić. Ja nie zdążyłam… Smacznego!