ßßß Cookit - przepis na TRADYCYJNA BABKA ŚWIĄTECZNA

TRADYCYJNA BABKA ŚWIĄTECZNA

nazwa

Wykonanie

Babka w okresie Wielkanocnym jest niezastąpionym ciastem, musi ładnie wyglądać i pysznie smakować. Upiekłam ją sprawdzonym przepisem przez co ładnie rośnie i nie opada. Można zamiast jednej babki przygotować kilka małych, będą idealne do święconki.
SKŁADNIKI :
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
150 g masła lub margaryny
garść rodzynek
kilka kropel olejku śmietankowego
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
50 g dowolnej czekolady do polania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami do białości, pod koniec ucierania dodajemy miękkie masło, następnie wlewamy mleko.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dalej ucierając wsypujemy partiami do masy jajecznej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta łącznie z rodzynkami i olejkiem.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, można użyć formy z kominem bo ciasto ładnie rośnie. Ja piekłam w formie bez komina i babka wyszła bardzo wysoka.
Pieczemy 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 * C.
Babkę polewamy czekoladą i dekorujemy ozdobami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/tradycyjna-babka-swiateczna.html