Wykonanie
Babka w okresie Wielkanocnym jest niezastąpionym
ciastem, musi ładnie wyglądać i pysznie smakować. Upiekłam ją sprawdzonym przepisem przez co ładnie rośnie i nie opada. Można zamiast jednej babki przygotować kilka małych, będą idealne do święconki.

SKŁADNIKI :1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy5
jajek3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka150 g
masła lub
margarynygarść
rodzynekkilka kropel
olejku śmietankowegotłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formy50 g dowolnej
czekolady do polania ciastaPRZYGOTOWANIE :
Żółtka oddzielamy od
białek i ucieramy z
cukrami do białości, pod koniec ucierania dodajemy miękkie
masło, następnie wlewamy
mleko.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dalej ucierając wsypujemy partiami do masy jajecznej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta łącznie z
rodzynkami i
olejkiem.Wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą formy na babkę, można użyć formy z kominem bo ciasto ładnie rośnie. Ja piekłam w formie bez komina i babka wyszła bardzo wysoka.Pieczemy 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 * C.Babkę polewamy
czekoladą i dekorujemy ozdobami.
