Dzisiaj polecam galaretkę warzywną z jajkami i szynką, przygotowana w formie na babkę. Idealna na Święta Wielkanocne i nie tylko, lekka i smaczna a w dodatku pięknie wygląda na stole. Do takiej galaretki można użyć dowolne warzywa lub jajka przepiórcze.SKŁADNIKI :1 litr bulionu warzywnegożelatyna spożywcza około 3- 4 duże łyżki5 jaj ugotowanych na twardo1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku1 mały brokuł, ugotowany na parze1 ugotowana marchew4-5 plastrów szynki konserwowejserek topiony do posmarowania szynkinatka pietruszkisól, pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :Wywar zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.Na dnie małej formy na babkę układamy listki natki pietruszki, jajka przecięte na pół i plasterki marchewki ( ja wycięłam je ozdobną foremką ).Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru ( tylko tak aby przykryć jajka) i wstawiamy do lodówki do stężenia.Następnie rozkładamy kawałki miękkiego brokuła, ponownie zalewamy wywarem i odkładamy do stężenia.Kolejna warstwa to kukurydza, ponownie wciskamy połówki jajek, zalewamy i chłodzimy.Następnie groszek i plastry szynki posmarowane kremowym serkiem i zwinięte. Ruloniki układamy na groszku, zalewamy resztą wywaru i odkładamy na kilka godzin do stężenia.Przed wyciągnięciem galarety z formy zanurzamy ją ( tylko formę ) na kilka sekund do gorącej wody. Galaretka teraz łatwiej wyjdzie. Odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz.Podajemy schłodzoną.