ßßß Cookit - przepis na GALARETKA ŚWIĄTECZNA

GALARETKA ŚWIĄTECZNA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam galaretkę warzywną z jajkami i szynką, przygotowana w formie na babkę. Idealna na Święta Wielkanocne i nie tylko, lekka i smaczna a w dodatku pięknie wygląda na stole. Do takiej galaretki można użyć dowolne warzywa lub jajka przepiórcze.
SKŁADNIKI :
1 litr bulionu warzywnego
żelatyna spożywcza około 3- 4 duże łyżki
5 jaj ugotowanych na twardo
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1 mały brokuł, ugotowany na parze
1 ugotowana marchew
4-5 plastrów szynki konserwowej
serek topiony do posmarowania szynki
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Wywar zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Na dnie małej formy na babkę układamy listki natki pietruszki, jajka przecięte na pół i plasterki marchewki ( ja wycięłam je ozdobną foremką ).
Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru ( tylko tak aby przykryć jajka) i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie rozkładamy kawałki miękkiego brokuła, ponownie zalewamy wywarem i odkładamy do stężenia.
Kolejna warstwa to kukurydza, ponownie wciskamy połówki jajek, zalewamy i chłodzimy.
Następnie groszek i plastry szynki posmarowane kremowym serkiem i zwinięte. Ruloniki układamy na groszku, zalewamy resztą wywaru i odkładamy na kilka godzin do stężenia.
Przed wyciągnięciem galarety z formy zanurzamy ją ( tylko formę ) na kilka sekund do gorącej wody. Galaretka teraz łatwiej wyjdzie. Odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz.
Podajemy schłodzoną.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/galaretka-swiateczna.html