Wykonanie
Takie świetne
galaretki możemy przygotować na stół Świąteczny lub przyjęcie.Będą bardzo miło odebrane przez znajomych i szybko znikną ze stołu.Wystarczy przez jakiś czas gromadzić wydmuszki a
potem zrobić pyszne przystawki.Polecam.

SKŁADNIKI :10 wydmuszek z
jajek kurzychkawałek ugotowanej
piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę2-3 łyżki
kukurydzy konserwowej2-3 łyżki
groszku konserwowego1 mała ugotowana
marchew, obrana, pokrojona w kostkę2 łyżki
żelatyny, namoczonej i rozpuszczonej w 1/2 szklanki
bulionu1 litr
bulionu, można użyc
wywar z gotowania
piersi kurczakasól,
pieprznatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :Wydmuszki płuczemy pod bieżącą
wodą,myjemy w środku,układamy je w koszyczku z
jajek.Najpierw rozkładamy do wydmuszek
kukurydzę,
groszek,
mięso i
marchew.Dodajemy po jednym listku
natki pietruszki.Z naszego
bulionu odlewamy 1/2 szklanki (
bulion musi być gorący),wsypujemy
żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.Dolewamy
żelatynę do
wywaru,mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Jajka zalewamy
bulionem,po zalaniu należy lekko je wymieszać końcówką łyżeczki,tak aby
wywar wszędzie doszedł.Jajeczka odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc aż zastygną.Przed podaniem
jajka należy obrać,jeżeli ciężko na idzie wystarczy opłukać je pod gorącą
wodą i zawartość
jajka sama odejdzie od skorupki.Układamy je na talerzyku ozdobionym
sałatą,podajemy schłodzone.Smacznego.
