ßßß Cookit - przepis na GALARETKI MIĘSNE W JAJKACH

GALARETKI MIĘSNE W JAJKACH

nazwa

Wykonanie

Takie świetne galaretki możemy przygotować na stół Świąteczny lub przyjęcie.
Będą bardzo miło odebrane przez znajomych i szybko znikną ze stołu.Wystarczy przez jakiś czas gromadzić wydmuszki a potem zrobić pyszne przystawki.Polecam.
SKŁADNIKI :
10 wydmuszek z jajek kurzych
kawałek ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki groszku konserwowego
1 mała ugotowana marchew, obrana, pokrojona w kostkę
2 łyżki żelatyny, namoczonej i rozpuszczonej w 1/2 szklanki bulionu
1 litr bulionu, można użyc wywar z gotowania piersi kurczaka
sól, pieprz
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Wydmuszki płuczemy pod bieżącą wodą,myjemy w środku,układamy je w koszyczku z jajek.Najpierw rozkładamy do wydmuszek kukurydzę,groszek,mięso i marchew.Dodajemy po jednym listku natki pietruszki.
Z naszego bulionu odlewamy 1/2 szklanki (bulion musi być gorący),wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
Dolewamy żelatynę do wywaru,mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka zalewamy bulionem,po zalaniu należy lekko je wymieszać końcówką łyżeczki,tak aby wywar wszędzie doszedł.Jajeczka odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc aż zastygną.
Przed podaniem jajka należy obrać,jeżeli ciężko na idzie wystarczy opłukać je pod gorącą wodą i zawartość jajka sama odejdzie od skorupki.
Układamy je na talerzyku ozdobionym sałatą,podajemy schłodzone.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/galaretki-miesne-w-jajkach.html