Na ok 12 porcji:Górna warstwa:1 gotowana marchewka½ puszki groszku½ puszki kukurydzy2 jajka ugotowane na twardo2 szklanki gotowego wywaru z żelatynąDolna warstwa:35 dag szynki gotowanej1 szklanka kremówki1 szalotka1 łyżka żelatyny, sól, pieprzMarchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść. Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia.Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego dnia..