Wykonanie
Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z
jajkiem,
szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu.


SKŁADNIKI:5 plastrów
szynki gotowanejgotowa mieszanka mrożona z
marchewki i
groszku4 łyżki
kukurydzy z puszki,4
jajka6 łyżek
majonezu10 łyżek
śmietanki 30%,150 ml rosołu,6 łyżeczek
żelatyny,
pieprz sólWYKONANIE:
Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną
wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia.
Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:
kukurydzę groszek,
marchewkę dodajemy i pokrojoną
szynkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ).Zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno,
doda rosół z
żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się w niej cztery
jajka, które układamy na dnie.) wyścielamy dokładnie folią spożywczą. Układamy warzywa
szynkę i zalewamy masą.


Wstawiamy do lodówki , by nasz przysmak stężał. Przekąska doskonale się kroi. Układamy na półmisku, przystrajamy.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.