Wykonanie
Mięsną galaretę postanowiłam podać nieco inaczej niż zwykle. Do wydmuszek z
jajek włożyłam
groszek,
kukurydzę pokrojoną
marchewkę oraz rozdrobnione
mięso z kurczaka, a to wszystko wypełniłam
wywarem z dodatkiem
żelatyny. Po zastygnięciu usunęłam skorupki. Taki
jajka z galarety z
kurczaka nie tylko są smaczne, wyglądają też bardzo ładnie i kolorowo. Idealna przekąska z na Świąteczny stół.
Składniki:20 wydmuszek z
jajekgroszek z puszki
kukurydza z puszki2
udka z kurczaka1
marchewka2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 ząbek
czosnku2,5 dag
żelatyny1 litr
wywarusólpieprzWykonanie:
Mięso oczyścić, pozbawić tłuszczu, zalać 1,5 litrem
wody, dodać oczyszczoną
marchewkę, ziele, liście i
sól. Gotować do miękkości
mięsa.
Wywar przecedzamy, dodajemy
żelatynę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Do wydmuszek wrzucamy
groszek,
kukurydzę, pokrojoną
marchewkę oraz rozdrobnione kawałki
mięsa. Całość wypełniamy
wywarem i pozostawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem usuwamy skorupki.Smacznego!