Wykonanie
Często zastanawiam się jaką podać
sałatkę na przyjęcie, oczywiście smaczną i szybką w przygotowaniu. Dzisiaj pomysł na
szynkowo -
pieczarkową, wszystkim gościom bardzo smakowała, wprawdzie zniknęła ze stołu.

SKŁADNIKI :1 duży słoik
pieczarek konserwowych w zalewie octowej1 puszka
kukurydzy1 puszka
fasolki czerwonej konserwowej1 puszka
groszku z
marchewką5
jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych w kostkę30 - 40 dkg
polędwicy łososiowej, wieprzowej w kawałku ( lub kawałek
szynki albo dowolnej
wędliny ), pokrojonej w kostkę
sól,
pieprz do smaku2-3 łyżki gęstego
majonezukoperek lub
natka do przystrojenia sałatkiPRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę,
groszek z
marchewką i
fasolkę odcedzamy.
Fasolę płuczemy na sitku pozbywając ją sosu.
Pieczarki odcedzamy, wykładamy do miseczki bez
gorczycy, większe sztuki kroimy na małe kawałki ( lekko je wyciskamy pozbawiając się zalewy ) a mniejsze
pieczarki pozostawiamy do przystrojenia. Do miski przekładamy wszystkie składniki łącznie z pokrojoną
polędwicą, dodajemy
przyprawy,
majonez i mieszamy. Do średniej wielkości miseczki przekładamy
sałatkę, lekko dociskamy. Przed podaniem wykładamy ją do góry dnem z miski na talerz, brzegi dekorujemy
pieczarkami, posypujemy
koperkiem.
Sałatka jest dość zwarta więc nie powinna się rozpaść, pamiętajmy aby dobrze odsączyć składniki, smacznego.