Wykonanie
Pyszne, słodkie tureckie ciasto, rozpowszechnione w kuchni bałkańskiej. Cienkie warstwy
ciasta filo, smarowane
masłem i posypywane
orzechami, zapieczone i polane słodkim
syropem. Tak przygotowuje się ten pyszny deser. Dzisiaj podam wam swój sposób na to ciasto, i muszę stwierdzi że wcale nie jest trudne w wykonaniu a za to jakie pyszne.

SKŁADNIKI NA CIASTO :Arkusze
ciasta filo możemy użyć już gotowe, jednak ja przygotowałam je sama.Podaję przepis ;
CIASTO FILO
FARSZ :500 g
orzechów u mnie (
nerkowce, włoskie, laskowe i
pistacje )4 łyżki
cukru pudru100 g roztopionej
margarynyOrzechy mielimy, nie zbyt mocno. Kawałki powinny być wyczuwalne.Mieszamy je w misce z
cukrem pudrem i
masłem.
SYROP :1 i 1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
wody2 plasterki
cytrynyDo małego garnka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i plastry
cytrynu. Gotujemy około 15 minut do uzyskania
syropu.
Syrop studzimy a
cytrynę odkładamy.DODATKOWO :
skrobia kukurydziana do podsypywania ciasta1 kostka
margaryny, rozpuszczona do smarowania płatów ciasta.PRZYGOTOWANIE :Przygotowaną blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy rozpuszczoną
margaryną używając do tego pędzelka. Układamy pierwszy płat ciasta, smarujemy
margaryną i powtarzamy tą czynność aż uzyskamy 5-8 płatów ciasta. Rozkładamy część
orzechów, przykrywamy
ciastem filo i ponownie smarujemy i układamy płaty ciasta, tym razem zrobiłam 4 warstwy. Ponownie rozkładamy
orzechy i układamy płaty ciasta, jest to już ostatnia warstwa więc na wierzch płatów musi być więcej około 5-8 warstw. Dokładnie smarujemy ostatnie ciasto
margaryną, tniemy
ostrym nożem
rąby lub kwadraty i pieczemy baklawę w piekarniku 1 godzinę, w temperaturze 170- 180 * C.Po upieczeniu jeszcze ciepłą baklawę równomiernie polewamy słodkim
syropem i posypujemy odrobiną zmielonych
pistacji.Baklawę przechowuję w pojemnikach w lodówce, jest pyszna na drugi i trzeci dzień. Smacznego.





