ßßß Cookit - przepis na BAKLAWA

BAKLAWA

nazwa

Wykonanie

Pyszne, słodkie tureckie ciasto, rozpowszechnione w kuchni bałkańskiej. Cienkie warstwy ciasta filo, smarowane masłem i posypywane orzechami, zapieczone i polane słodkim syropem. Tak przygotowuje się ten pyszny deser. Dzisiaj podam wam swój sposób na to ciasto, i muszę stwierdzi że wcale nie jest trudne w wykonaniu a za to jakie pyszne.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
Arkusze ciasta filo możemy użyć już gotowe, jednak ja przygotowałam je sama.
Podaję przepis ;
CIASTO FILO
FARSZ :
500 g orzechów u mnie ( nerkowce, włoskie, laskowe i pistacje )
4 łyżki cukru pudru
100 g roztopionej margaryny
Orzechy mielimy, nie zbyt mocno. Kawałki powinny być wyczuwalne.
Mieszamy je w misce z cukrem pudrem i masłem.
SYROP :
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
2 plasterki cytryny
Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i plastry cytrynu. Gotujemy około 15 minut do uzyskania syropu. Syrop studzimy a cytrynę odkładamy.
DODATKOWO :
skrobia kukurydziana do podsypywania ciasta
1 kostka margaryny, rozpuszczona do smarowania płatów ciasta.
PRZYGOTOWANIE :
Przygotowaną blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy rozpuszczoną margaryną używając do tego pędzelka. Układamy pierwszy płat ciasta, smarujemy margaryną i powtarzamy tą czynność aż uzyskamy 5-8 płatów ciasta. Rozkładamy część orzechów, przykrywamy ciastem filo i ponownie smarujemy i układamy płaty ciasta, tym razem zrobiłam 4 warstwy. Ponownie rozkładamy orzechy i układamy płaty ciasta, jest to już ostatnia warstwa więc na wierzch płatów musi być więcej około 5-8 warstw. Dokładnie smarujemy ostatnie ciasto margaryną, tniemy ostrym nożem rąby lub kwadraty i pieczemy baklawę w piekarniku 1 godzinę, w temperaturze 170- 180 * C.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą baklawę równomiernie polewamy słodkim syropem i posypujemy odrobiną zmielonych pistacji.
Baklawę przechowuję w pojemnikach w lodówce, jest pyszna na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/10/baklawa.html