Wykonanie
Uwielbiam serniki i muszę przyznać że jestem ich smakoszem, a ten zaliczam do najsmaczniejszych. Polecam :)
SKŁADNIKI : na tortownicę700 g
sera trzykrotnie mielonego ( 3/4 wiaderka )5
jajek1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy bez
cukru1 łyżka, z małym czubkiem,
mąki ziemniaczanej1 paczka
ciastek owsianych,
orzechowych 200 g + paczka
herbatników szkolnych 100 g100 g
masłaJABŁKA :3-4
jabłkacukier do smaku, 3-4 łyżkiodrobina
soku z cytryny (1/2 łyżeczki )1 płaska łyżeczka
maki ziemniaczanejJabłka obieramy, kroimy na kawałki, następnie przekładamy do garnka łącznie z
cukrem i prużymy. Co jakiś czas mieszamy i czekamy aż sok się zredukuje. Na koniec, do lekko ostudzonych
jabłek wsypujemy
mąkę i szybko mieszamy.PRZYGOTOWANIE :
Ciastka dokładnie kruszymy, ja łamię je, wsypuję do miski i rozdrabniam tłuczkiem do
ziemniaków. Kiedy są już mocno pokruszone wlewamy rozpuszczoną
margarynę, dokładnie mieszamy. Masą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ją dociskając.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch, dodajemy
twaróg i dalej mieszając wsypujemy
budyń i
mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie dużą łyżką aż składniki się połączą. Masę wylewamy na przygotowany spód.Ciasto pieczemy w niskiej temperaturze 160-170 *C,przez 1 godzinę ( na funkcji góra-dół).Sernik w takiej temperaturze ładnie rośnie, nie przypala się i nie opada. Po tym czasie na sernik wykładamy uprażone
jabłka, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut na funkcji góra, tak aby
jabłka ładnie się przyrumieniły.Ciasto studzimy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach.Sernik jest bardzo puszysty i lekki jak chmurka, a to dzięki dużej ilości
jajek i braku dodatków tłuszczów w
serze. Polecam mój sprawdzony przepis.