ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTY SERNIK NA ORZECHOWYCH CIASTKACH Z JABŁKAMI

PUSZYSTY SERNIK NA ORZECHOWYCH CIASTKACH Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki i muszę przyznać że jestem ich smakoszem, a ten zaliczam do najsmaczniejszych. Polecam :)
SKŁADNIKI : na tortownicę
700 g sera trzykrotnie mielonego ( 3/4 wiaderka )
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka, z małym czubkiem, mąki ziemniaczanej
1 paczka ciastek owsianych, orzechowych 200 g + paczka herbatników szkolnych 100 g
100 g masła
JABŁKA :
3-4 jabłka
cukier do smaku, 3-4 łyżki
odrobina soku z cytryny (1/2 łyżeczki )
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, następnie przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy. Co jakiś czas mieszamy i czekamy aż sok się zredukuje. Na koniec, do lekko ostudzonych jabłek wsypujemy mąkę i szybko mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Ciastka dokładnie kruszymy, ja łamię je, wsypuję do miski i rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy są już mocno pokruszone wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie mieszamy. Masą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ją dociskając.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodajemy twaróg i dalej mieszając wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie dużą łyżką aż składniki się połączą. Masę wylewamy na przygotowany spód.
Ciasto pieczemy w niskiej temperaturze 160-170 *C,przez 1 godzinę ( na funkcji góra-dół).
Sernik w takiej temperaturze ładnie rośnie, nie przypala się i nie opada. Po tym czasie na sernik wykładamy uprażone jabłka, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut na funkcji góra, tak aby jabłka ładnie się przyrumieniły.
Ciasto studzimy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik jest bardzo puszysty i lekki jak chmurka, a to dzięki dużej ilości jajek i braku dodatków tłuszczów w serze. Polecam mój sprawdzony przepis.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/puszysty-sernik-na-orzechowych.html