Pyszny sernik w kolorach jesieni. Delikatnie chrupiący spód, połączony z aksamitną masą serowo-marchewkową a całość przyprawiona aromatycznymi przyprawami. Polecam!Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 1 godzina i 5 minutSkładniki:Spód1 1/2 szklanki pokruszonych herbatników1/2 szklanki drobno zmielonych orzechówmigdałowych2 łyżki cukru trzcinowego1/2 łyżeczki cynamonu180g masła roztopionego i ostudzonegoSer500g sera kremowego3/4 szklanki cukru2 łyżki cukru trzcinowego3 jajka3 łyżki śmietany 36%2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru3/4 szklanki puree z marchwi*1/2 szklanki drobno startej marchwiOrzechy, herbatniki, cukier, cynamon, masło wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.W misce ucieramy ser z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i łączymy wszystko razem. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 55 minut.Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.* Marchew kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.Można też użyć marchwi ze słoiczków dla dzieci.