Ten przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki. Kilka razy miałam w planach, ale jakoś nigdy nie wychodziło. Tym razem postanowiłam przygotować to ciasto na spotkanie u naszych znajomych. Wyszło naprawdę dobre. Troszkę jak piernik, ale to chyba dzięki przyprawie.Składniki:2 jajka100 g cukru trzcinowego170 g startej marchwi160 g mąki pszennej pełnoziarnistej90 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżeczki cynamonu (dałam przyprawę do piernika)garść orzechów włoskichPolewa:135 g serka kremowego (dałam Twój smak)1 łyżka masła3 łyżki cukrupołówki orzechów włoskich do przybraniaWykonanie:Formę keksówkę o długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem.Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy marchew, mąkę, proszek, przyprawę i cukier waniliowy. Masło rozpuszczamy i studzimy przez chwilę. Dodajemy do masy razem z orzechami. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 - 45 minut, aż do suchego patyczka.Przygotowujemy polewę. Serek, masło i cukier miksujemy. Rozsmarowujemy na przestudzonym cieście. Na wierzch kładziemy połówki orzechów.