Wykonanie
Jest to moje pierwsze w życiu ciasto
marchewkowe, które zrobiłam i pierwsze, które
jadłam:) Ze względu na kalorie zdecydowałam się zrobić je bez tłuszczu. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Nawet na drugi dzień było wilgotne. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:4
jajka,1 i 1/4 szklanki
cukru,2 szklanki
mąki pszennej,ok 300 g
marchwi,1/2 łyżeczki
sody,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
przyprawy do piernika,2 łyżeczki
cynamonu.Wykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku. W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki (
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
cynamon). Dodajemy porcjami do masy jajecznej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach. Pod koniec dodajemy starta
marchewkę (delikatnie mieszając drewnianą łyżką). Formę o wymiarach 10x25 smarujemy
masłem lub
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 min. Ostudzone ciasto polewamy
czekoladą i posypujemy startymi
orzechami.